Da li alkoholno piće staro 200 godina može da se pije danas?

18/06/2023 14:37

Da li alkoholno piće staro 200 godina može da se pije danas?

Na dnu Baltičkog mora pronađena je boca stara 200 godina, koja sadrži alkohol.

Kamena boca, dobro zapečaćena, otkrivena je tokom istraživanja olupine starog broda.

Alkohol s dna mora

Naime, preliminarne analize pokazale su da boca sadrži alokohol i da je stara oko 200 godina. Otkrivena je, dobro zapečaćena, na dnu Baltičkog mora, odnosno na olupini broda F53.31, u blizini Poljske.

Rezutati testova otkrili su 14-postotni alkohol destilat, što može biti votka ili vrsta džina, najverovatnije razređen s vodom.

Površinu boce krasi natpis “Selters”, ime proizviđača visokokvalitetne vode iz Nemačke. Ova, prirodna mineralna voda otkrivena je pre 1000 godina, i u pitanju je najstarije izvorište mineralne vode u Evropi.

Arheolozi koji su radili na istraživanju olupina broda, naveli su da pronađena boca datira između 1806. i 1830. godine. Kapacitet boce, proizvedene u Ranšbahu, je oko jedne litre.

Pored boce, na brodu su otkriveni i drugi predmeti poput činija i ostalih posuda od keramike.

Može li se alkohol star 200 godina piti?

Nakon što je sadržaj boce testiran rezultati su pokazali, da nije u pitanju voda, već alkohol. Piće iz boce je itekako pitko i ne može uzrokovati trovanje, iako miris baš nije prijatan, navode naučnici.

Iz Nacionalog pomorskog muzeja u Gdanjsku navode da su izvori ove prirodne mineralne vode presušili početkom XX veka, te je nabavka ovakve vode postala mnogo teža. Novi izvor otkriven je 1896. godine, a mineralna voda Selters i danas se prodaje kao luksuzni proizvod.

18/06/2023 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments