Šta je sve potonulo sa Titanikom?

15/04/2017 12:30

Šta je sve potonulo sa Titanikom?

Jedan od najpoznatijih brodova u istoriji – Titanik, po čijem je tragičnom potonuću snimljen i istoimeni film, sa sobom je na dno okeana odneo mnoge predmete.

Ovo je jedna od najmasnovnijih nesreća u vodenom saobraćaju, gde je tog 15. aprila 1912. godine poginulo 1.500 ljudi, mahom bogataša, ali i siromašnih ljudi.

U delu za prtljag Titanik je čuvao, a nakon nesreće odneo na dno mnoge zanimljive predmete među kojima su se nalazile sledeće stvari:

Umetnička dela

Među najskupljim komadima prtljaga koji se našao na Titaniku jeste i nakit bogataša, ali je ipak najskuplji predmet, koji je završio na dnu okeana slika poznatog francuskog umetnika Meri-Džozef Blondela pod nazivom “La Circassienne au Bain”. Vlasnik ove slike bio je švedski biznismen Bjornstrom Steganson koji je preživeo potonuće Titanika i nakon svega tužio osiguranje za 100.000 dolara u to vreme, što bi, prevedeno u današnje uslove značilo – 2,4 miliona dolara.

Turska kupatila i električne kade

Titanik je bio jedan od najluksuznijih brodova u kom su se vozili veoma bogati ljudi. Upravo zato je on bio opremljeni i najluksuznijim stvarima, među kojima su svakako i turska kupatila. Osim toga, gosti ovog broda imali su priliku da uživaju i u elektročnim kadama koje su početkom 1900-tih godina bile veliki zdravstveni trend.

Opijum

Iako je ovo jaka droga koja lako izaziva zavisnost koja je bila zabranjena u SAD-u, ona se nalazila i koristila na Titaniku, naravno pod izgovorom da se koristi u medicinske svrhe. Međutim, znalo se da je bilo ko od hedonistički raspoloženih putnika mogao da se na ovaj način opusti ako je želeo.

Mačka Dženi

U vreme kada je nastao Titanik, većina brodova koji su išli na duža putovanja na palubi je imalo bar jednu mačku. U slučaju Titanika to je bila mačka pod imenom Dženi, koja je bila zadužena da tera miševe, ali je zapravo bila glavna maskota broda.

15/04/2017 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments