Idealna namirnica za dijetu: Orasi sprečavaju prejedanje

12/09/2017 13:27

Idealna namirnica za dijetu: Orasi sprečavaju prejedanje

Konzumiranje oraha aktivira delove mozga koji su povezani sa regulacijom gladi, kaže nova studija.

Istraživanje, objavljeno u magazinu “Dijabetes, gojaznost i metabolizam” kaže da orasi smanjuju osećaj gladi, jer svojim sastavom uspevaju da “prevare” mozak koji počne da veruje da je organizam sit, uprkos unošenju male količine hrane.

“Ljudi često ne razmišljaju o tome da hrana i te kako utiče na funkciju mozga. U slučaju oraha, mozak se brže zasiti, nego kada u organizam unosimo bilo koji drugu namirnicu”, navedeno je u istraživanju.

Naučnici su ispitanicima svakodnevno davali šejkove od oraha, a oni koji su pili placebo, imali su veći apetit od onih koji su uistinu jeli šejkove od ovog oraščastog voća.

U drugom delu ekperimenta, ispitanicima su pokazivane fotografije hrane. Dokazano je da su oni koji su konzumirali orahe, imali zdravije izbore kada su namirnice u pitanju i nisu imali napade gladu, za razliku od druge grupe.

Naučnici smatraju da orah utiče na brojne funkcije u mozgu, te pored toga što umanjuje apetit, poboljšava i kognitivnu aktivnost, te se osobe koje konzumiraju ovu voćku, zdravije hrane.

12/09/2017 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments