Italija: Na poklon 103 zamka

17/05/2017 12:49

Italija: Na poklon 103 zamka

Italija se na zanimljiv način brine o svojoj istoriji, ali i o budućnosti turizma na svojoj teritoriji – što je ujedno i razlog za poklanjanje 103 zamka.

Naime, Vlada Italije poklanja istorijske zamkove i vile – potpuno besplatno! Naravno, uz to idu i neki uslovi koje zainteresovani budući vlasnici ovih objekata moraju da ispune.

Ukupno 103 građevine širom Italije biće poklonjeno ljudima koji mogu ili žele da ih spasu od daljeg urušavanje i iskoriste ih u turističke svrhe.

Potencijalni vlasnici moraju da se obavežu da će transformisati objekte i njihovu okolinu u nešto što će podstaći turizam. Objekti i delovi imanja na kojima se oni nalaze, tako, mogu biti pretvoreni u hotele, restorane, prodavnice, banjske objekte ili luksuzne vile.

Ovo je, takođe, odlična prilika za one koji imaju novca da daju otkaz, dobiju odličan objekat besplatno i da započnu novi potencijalno veoma unosan biznis. Takođe je i prilika da država promoviše razvoj turizma u i drugim delovima zemlje, osim onih već dobro poznatih.

Transformacija u turističke destinacije

Cilj je da se javne i privatne zgrade, koje se više ne koriste, transformišu u objekte za ljubitelje istorije, planinare, turiste i bicikliste, i da se tako promoviše i podrži razvoj sporog sektora turizma.

Građevine koje su u ponudi raštrkane su širom zemlje i u udaljenim područjima. Među njima ima od starih škola, manastira, do zamaka i kula za odbranu, sa pogledom na obalu i seoski pejsaž.

Ko želi besplatan dvorac, trebalo bi da podnese predlog u kome su definisani planovi za njegovu transformaciju. Novi vlasnik dobija prava na imovinu za period od devet godina, nakon čega ugovor može da se obnovi na još devet godina. Najbolje ponude će moći da zaključe ugovor na 50 godina. U planu je da se još 200 objekata ove vrste uključe u isti program u naredne dve godine.

Jedan od objekata u ponudi je Castello di Blera kod Rima, velika luksuzna porodična kuća plemićke porodice iz 11. veka, u kojoj se nalazi mnogo originalnih srednjevekovnih predmeta.

17/05/2017 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments