Voćem protiv dijabetesa

02/07/2021 18:43

Voćem protiv dijabetesa

Dve porcije voća dnevno smanjuju mogućnost za dobijanje dijabetesa tipa 2. To tvrde, istraživači sa “Edith Cowan University” (ECU) koji su zaključili da se šansa za ovo oboljenje uz konzumaciju voća može smanjiti za čak 36 odsto.

– U ovom istraživanju dokazali smo povezanost između unosa voća i bolje osetljivosti na insulin. Ovo otkriće je posebno važno jer visok nivo cirkulišućeg insulina (hiperinsulinemija) može da ošteti krvne sudove i osim sa dijabetesom povezuje se i sa visokim krvnim pritiskom, gojaznošću i mnogim srčanim bolestima – rekla je autorka studije dr Nikola Bondono, a preneo je Healthline.

Prema njenim rečima, mnogi pogrešno veruju da bi osobe sa dijabetesom trebalo da izbegavaju voće, jer baš ono izvrsno za smanjenje rizika od dijabetesa, jer je puno vlakana i prirodnog šećera. Međutim, osobe koje boluju od dijabetesa bi trebalo da pripaze na unos suvog voćavoćnih sokova, jer oni sadrže mnogo više koncentrovanog šećera, za razliku od voća.

– Voćni sok je često samo koncentrisani šećer bez vlakana i u telu često reaguje isto kao gazirana pića puna šećera – objasnila je dr Dajna Elise Hunes za Healthline dodajući iako su malo zdraviji od gaziranih napitaka, su po svojoj nutritivnoj vrednosti voćni sokovi su bliži njima nego voću.

saznajte još i koje su to Namirnice za bolju radnu memoriju

Uz pravilan režim životnih navika i ishranu, stručnjaci tvrde i da je rani doručak povezan s nižom rezistencijom na insulin i manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Prema objavljenoj studiji, naučnici su otkrili da ljudi koji su doručkovali ranije, u toku dana imaju niži nivo šećera u krvi. Isto je i manju rezistenciju na insulin, bez obzira na to da li su ograničili unos hrane na manje od 10 sati dnevno.

Naučnici navode i da su ljudi, koji su prvi obrok uzeli pre 08:30 ujutru, bili na nižem nivou insulinske rezistencije. Istim ispitivanjem obuhvaćena i je ishrana tokom posta, te je utvrđeno da post nije važan za nivo šećera u krvi, ali rani doručak jeste. Osobama koje su doručkovale pre 08:30 zabeleženi su niži nivoi šećera u krvi, a to ukazuje  da jutarnji obrok ima više metaboličkih koristi.

Uz sve to, doručak nije nužno najvažniji obrok, ali doprinosi održavanju energije. Stručnjaci savetuju da je najbolje dan započeti kombinacijom proteina, zdravih masti, vlakana… Neki od predloga su: jogurt s voćem i orasima ili jaja sa povrćem i tostom.

02/07/2021 18:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments