Kako do lepih i negovanih peta?

09/07/2021 13:25

Kako do lepih i negovanih peta?

Koža na petama je najsklonija pucanju, a većina je gotovo i zanemaruje kada je nega u pitanju. Tokom hladnih meseci, stopala su zaštićena čarapama pa i same pete manje stradaju. Međutim, sa lepim vremenom, a usled i hodanja bez obuće ovaj deo tela dodatno trpi i strada. Ispucale pete se stručno opisuju kao ragade, odnosno pukotine na petama.

Ove pojave su, uglavnom, linearne pukotine i predstavljaju oštećenje površnog sloja kože – epidermisa. U većini slučajeva su tek malo izražene, međutim, usled zapostavljanja u neodgovarajuće nege ragade mogu biti duboke i vrlo bolne.  Stručnjaci navode da do pucanja kože na petama dolazi usled nedostatka cinka i omega-3 masnih kiselina.

Uz ovaj nedostatak, pukotine na petama se javljaju i kod osoba koje dugo stoje na nogama ili rade teške fizičke poslove. Takođe i tvrdi podovi mogu doprineti ispucalosti peta, kao i otvorena obuća koja omogućava masnim naslagama ispod stopala da se šire i ispod pote i bočno po tom delu tela.  Ragade mogu biti i posledica atletskog stopala, psorijaze, ekcema, bolesti štitne žlezde... Stručnjaci navode i da dugotrajna izloženost vodi  dovodi do isušivanja peta, jer se smanjuje količina prirodnih ulja kože.

možda vas zanima i: Šta može zadesiti stopala ako ne brinemo o njima?

Znaci i simptomi koji se prvi javljau ukazujući da koža na petama pati su crvenilo i perutanje kože. Zatim sledi ljuštenje i pucanje peta, što donosi i svrab kože, a na kraju može da izazove i krvarenja.U svim ovim slučajevima treba dodatnu pažnju usmeriti na negu i higijenu stomala i nikaka ne nositi zatvorenu obuću na bosu nogu, jer je to idealno okruženje za stvaranje gljivica.

Nega stopala

Za lakše oblike ragada dovoljno je koristiti hidrantne kreme dva puta u toku dana. Važno je da to bude krema koja obiluje ureom i salicilnom kiselinom. Uklanjanje mrtvih ćelija sa kože peta postiže se u potapanjem nogu u toplu vodu oko 10 minuta. Nakon te kupke, stopala je neophodno dobro osušiti i peškirom istrljati kožu kako bi se očistile mrtve ćelije sa površine.

Pedikiri preporučuju da se pred spavanje noge odmore i toploj vodi, osuše i namažu kvalitetnim kremama, a zatim stopala treba “upakovati” u pamučne čarape i tako prespavati. Ovaj tretmam uu potpunosti pomaže koži stopala i velike su šanse da se ujutru probudite sa lepim i glatkim petama.

A u kućnim uslovima možete i sami napraviti kremu za negu kako stopala tako i ruku. U 100 gr ši maslaca ili kokosovog ulja treba dodati 10 kapi eteričnog ulja čajevca ili geranijuma i do 15 kapi etarskog ulja mandarine. Pomešati i koristiti pred spavanje. Kokosovo ulje na višim teperaturama biva u tečnom stanju, te ako želite da je čvršćeg oblika drži masu u frižideru.

09/07/2021 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments