Britanci mogu slobodno da peru novac!

16/09/2016 09:12

Britanci mogu slobodno da peru novac!

U Velikoj Britaniji uvedene su nove novčanice koje su mnogo otpornije i izdržljivije od prethodnih, kojima ne može ništa ni pranje u veš mašini.

Nove novčanice napravljene su od posebne vrste plastike – odnosno čvrstog polimera, što im omogućava veću trajnost i manje šanse da se oštete.

Prve plastične novčanice biće one od pet funti, na kojima se nalazi lik britanskog ratnog vođe Vinstona Čerčila, dok će stare novčanice sa ovim apoenom biti u upotrebi do 5. maja 2017. godine.

Pročitajte i: Australija: Prve novčanice sa oznakama za slepe

Cilj je da se štampanjem novca na novom materijalu obezbedi duže trajanje novčanica, ali i smanji mogućnost falsifikovanja. Za početak, banka Engleske će u opticaj pustiti 440 miliona ovih novčanica.

Novih pet funti odlukuju dodatni elementi zaštite, uključujući Big Ben koji je na prednjoj strani presvučen zlatnom a na poleđini novčanice srebrnom folijom.

Iduće godine centralna banka treba da predstavi novih 10 funti sa likom književnice Džejn Ostin, dok bi nova banknota od 20 funti, na kojoj će biti portret umetnika Vilijama Tarnera, trebalo da bude izdata do 2020. godine.

16/09/2016 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments