6 iznenađujućih razloga zašto imamo podočnjake

16/10/2017 10:50

6 iznenađujućih razloga zašto imamo podočnjake

Manjak sna nije jedini krivac zašto imamo crne krugove oko očiju. Saznajte iz kojih razloga se pojavljuju podočnjaci i kako ih sprečiti.

Spavanje na strani ili na stomaku

Iako većina smatra da je nenaspavanost jedini razlog za podočnjake, zapravo za njihovo stvaranje veliku ulogu igra i način na koji spavate. Ukoliko spavate na stomaku ili sa strane, lice trpi veliki pritisak i stoga je moguće da će se pojaviti crni krugovi. Zato, ako uspete radije izaberite da spavate na leđima.

Sunčeva svetlost

Ukoliko su podočnjaci oko očiju smeđe boje, moguće da je u pitanju pigmentacija usled oštećenja sunčevim zracima. Stoga,ne zaboravite da na taj deo lica nanosite kremu za sunčanje i da nosite sunčane naočare, čak i zimi.

Previše soli i kofeina

Ukoliko pred spavanje pojedete prezačinjeno jelo probudićete se sa tamnim kolutovima oko očiju. Određene namirnice sadrže veliku količinu natrijuma i kofeina koji uzrokuju izbacivanje vode, što dovodi do tamnjenja kože. Zato umanjite količinu soli i kofeina u ishrani i pijte dovoljno vode.

Šminka

Iako šminka uglavnom služi da “zamaskira” podočnjake, proizvodi lošeg kvaliteta mogu da uzrokuju njihovu pojavu. Naime, dotrajala maskara, puder i senka za oči ili pak proizvodi sumnjivog porekla uzrokuju alergijske reakcije i mogu dovesti do pojave pigmentacije u predelu očiju.

Češanje i trljanje očiju

Bilo kakvo agresivnije dodirivanje očiju može dovesti do pojave podočnjaka. Ovo možete da regulišete držanjem parčeta svežeg krastavca na očima, koji će ih osvežiti i ukloniti burnu reakciju kože oko očiju.

Genetika

Na kraju, podočnjaci mogu biti i nasledni, a pored tamnih, smeđih, oni mogu da budu i puprurnih boja. Zdrav način života i pravilna ishrana donekle mogu ublažiti njihovu pojavu, ali je u ovom slu;aju ne mogu sprečiti.

16/10/2017 10:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments