Anksioznost može i da nam spase život

02/03/2023 11:32

Anksioznost može i da nam spase život

Iako se ljudi koji pate od anksioznosti verovatno neće složiti, određen nivo brige i nervoze u pojedinim situacijama može i da nam spasi život, a evo i kako.

Život sa anksioznošću je veoma težak, a uz psihičke tegobe, ovo oboljenje izaziva i fizičke simptome, napade panike i umor. Međutim, istraživači iz Nemačke identifikovali su i pozitivnu stranu anksioznosti.

Naime, dokazano je da žene koje pate od anksioznosti imaju veći izgled da prežive srčani udar, jer će brže stići do bolnice od onih koji nemaju anksioznost.

Dobre strane anksioznosti

Od 619 pacijenata koliko je učestvovalo u istraživanju, 71 pacijent imao je anksioznost. Rezultati su pokazali da će one osobe koje pate od anksioznosti, ukoliko dođe do srčanog udara, odreagovati u proseku za 112 minuta od prvih simptoma. To je duplo kraće nego što će odreagovati osoba bez ovog oboljenja.

Istraživanja kažu da osoba bez anksioznosti na simptome srčanog udara reaguje uproseku nakon 238 minuta, a neki i duže od toga.

Prema Nacionalnoj akademiji nauke, svaki minut prilikom srčanog udara može biti presudan, a što pre potražimo pomoć, veće su šanse da preživimo.

Pročitajte i… Misli kojima izazivamo anksioznost

02/03/2023 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments