14 razloga zašto treba da jedete čia semenke svaki dan!
Povezane objave
Već nekoliko godina, traje potpuna opsesija čia semenkama u svetu, pa su tako i naučnici odlučili da otkriju za šta je sve tačno ova biljka dobra.
Biljka čia koja daje istoimene semenke, jeste jednogodišnja cvetnica iz porodice pitomih nana. Izuzetno je bogata mineralima i hranljivim materijama, a njena semena deluju hidrirajuće na ceo organizam. Uz to što daje dugotrajan osećaj sitosti, ova biljka može biti idealna zamena za sve vrste žitarica, jer ne sadrži gluten.
14 dokazanih benefita čia semenki
1. Bogate antioksidantima
Zahvaljujući antioksidantima, čia semenke bore se sa slobodnim radikalima u organizmu, koji mogu da uzrokuju brojna oštećenja u telu.
2. Uglavnom nisu GMO
U najvećem broju slučajeva, čia se gaji organski, nije tretirana pesticidima, niti je genetski modifikovana. Naučnici kažu da je čia jedna od najčistijih, a samim tim i najzdravijih biljaka koje možemo konzumirati.
3. Idealana zamena za ugljene hidrate
Ukoliko vodite računa o ishrani i izbegavate unos ugljenih hidrata, slobodno uživajte u čia semenkama. One sadrže veoma mali procenat ugljenih hidrata, a prepune su vlakana, koji regulišu probavu, ubrzavaju metabolizam i daju duži osećaj sitosti.
4. Organi za varenje
Kako smo već spomenuli, čia semenke pogodno deluju na probavu, a uz to hrane dobre bakterije u digestivnom traktu, te svi organi za varenje pravilno funkcionišu.
5. Biljni protein
Ove male semenke ssdrže oko 14% proteina, što je veoma velika količina, uzevši u obzir druge biljke. Ishrana bogata proteinima umanjuje apetit, poboljšava rad mišića i umanjuje večernje grickanje za čak 50%
6. Mršavljenje
Zbog proteina i vlakana, kao i zahvaljujući sposobnosti da apsorbuje vodu, čia semenke potpomažu gubitak kilograma.
7. Zdravlje kostiju
Čia semenke imaju više kalcijuma nego većina mlečnih proizvoda, te njihova konzumacija obezbeđuje 18% dnevne preporučene doze kalcijuma. Uz kalcijum, čia sadrži i fosfor, magnezijum i proteine, važne nutrijente za jake i zdrave kosti.
8. Detoksikacija tela
Čia, od svih biljaka, ima najveću količinu kombinacije omega 3 masnih kiselina, vlakana i proteina, te je idealna i za čišćenje organizma. Uz to, potpomaže regeneraciju ćelija i uklanja upale u telu.
9. Lepota
Zdrave masti, proteini i minerali poput cinka u čia semenkama doprinose lepoti kože, kose i noktiju.
10. Štiti srce
Samo jedna kašika čia semenki sadrži 100% dnevne preporučene doze omega 3 masnih kiselina, koje su, dokazano je, esencijalne za zdravo srce, jer umanjuju nivo lošeg holesterola, a održavaju pravilnu funkciju arterija. Uz to, omega 3 masne kiseline sprečavaju brojne kardiovaskularne bolesti.
11. Bolesti slepog creba
Vlakna u čia semenkama, koja se razlažu u vodi, otiču i prave supstancu nalik na gel koji poboljšava rad celog digestivnog trakta, što dovodi do smanjenja ritika od kancera debelog creva.
12. Celijakija
Ukoliko niste otporni na gluten, slobodno u meni uvrstite čia semenke, jer one ne sadrže gluten.
14. Dijabetes
Studija je pokazala da čia semenke umanjuju krvni pritisak kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 i tako umanjuju rizik od brojnih oboljenja.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*