Da li se celijakija može izlečiti?

12/10/2017 12:20

Da li se celijakija može izlečiti?

Da li znate kako celijakija nastaje, kako se leči i koji su simptomi?

Celijakija, odnosno netolerancija na glutenu, je poremećaj o kojem sve češće čitamo. Ova bolest može da se razvije u bilo koje doba života, ali i da prouzrokuje druga oboljenja poput dijabetesa tipa 2, dermatitisa, anemije ili multiple skleroze.

Gluten i celijakija

Gluten je belančevina prisutna u pšenici, ječmu, raži i ovsu. Kod osoba koje su genetski predodređene, unos glutena izaziva zapaljenja u organizmu. Prosečno, prema statistikama, svaka 100 osoba nije tolerantna na gluten.

Gluten se nalazi u gotovo svim industrijskim proizvodima, pa i u pastama za zube, raznim napicima, začinima, pa čak i lekovima.

Simptomi celijakije

Iako se dijagnostifikovanje celijakije vrši isključivo putem krvi, postoji nekoliko najčešćih simptoma. Pored probavnih smetnji, poput bolova u stomaku, gasova, nadutosti, dijareje ili zatvora, celijakiju prate i osipi kože, umor, razdražljivost, nizak krvni pritisak i icrpljenost. Pored toga, moguće su vrtoglavice, hromonalna neravnoteža, promene raspoloženja i migrene.

Lečenje celijakije

Za celijakiju ne postoji lek, a pored izbegavanja hrane bogate glutenom, nema medikmenata protiv ovog oboljenja.

Posledice celijakije

Ukoliko se ne drži pod kontrolom, celijakija može da izazove anemiju, osteoporozu, netoleranciju na laktozu, manjak vitamina, neuravnoteženu funkciju bešike, epilepsiju, demenciju, miopatiju i neplodnost.

12/10/2017 12:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments