Navike koje možete uraditi za manje od deset minuta kako biste duže živeli

15/01/2023 13:46

Navike koje možete uraditi za manje od deset minuta kako biste duže živeli

Neki od najboljih saveta za dug i zdrav život zapravo su i najlakši za sprovođenje. U tekstu u nastavku saznajte kako to možete produžiti svoj životni vek ritualima koji traju kraće od 10 minuta.

Navike za duži život

Šolja kafe

Ako se već uživalac kafe, na pravom ste putu. Kafa ima brojne blagodeti po naš organizam, naravno, ako se pije u ograničenim količinama. Jedna do dve šolje kafe na dan može da spreči rizik od dijabetesa.

Ubrzajte rad srca

Fizička aktivnost je preduslov za zdrav i dugovečan život, stoga izdvojte vreme svaki dan za kratak trening, koji će vam ubrzati rad srca, cirkulaciju i metabolizam. Tu može da spada brza šetnja, džogiranje ili čak i ples.

Meditacija

Opuštajuća seansa sa samim sobom, bilo uz pomoć meditacije, čitanja omiljene knjige ili jednostavnog razmišljanja, može i te kako da vam poboljša kvalitet života.

Voda

Konzumacija dovoljne količine vode napaja svaku ćeliju u našem organizmu, čini nas poletnijim, energičnijim i umanjuje se i šteta koju stres čini samom telu.

Provodite vreme napolju

Priroda je najbolji lek, pa stoga makar jednom sedmično izdvojte jedan dan za šetnju i boravak u prirodi, na svežem vazduhu, van gradske vreve i izduvnih gasova.

Perite ruke

Kao što znamo, ruke su prepune bakterija i stoga je važno da ih redovno perete sapunom i mlakom vodom. Nakon pranja, ruke dobro osušite, jer se na vlažnom području bakterije lakše razmnožavaju.

Začinjena hrana

Začinjena hrana, prepuna čili papričica i bibera, može da ubrza vaš metabolizam i da vam pomogne u borbi sa viškom kilograma.

Učite

Svaki dan naučite nešto novo. Rešavajte ukrštene reči, čitajte rečnik, naučite da svirate neki instrument. Ukoliko vam je mozak aktivan, ostatak tela biće zdrav.

Smejte se

Smeh je najbolji lek, pokazale su brojne studije, a pozitivan pogled na život pozitivno utiče i na naše zdravlje. Zato svaki dan pronađite razlog za iskren smeh.

15/01/2023 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments