Crni čaj i sve njegove prednosti

26/03/2017 11:19

Crni čaj i sve njegove prednosti

Delotvornost zelenog čaja je svima već dobro poznata, ali je ipak crni čaj zastupljeniji među svetskom populacijom.

Zeleni i crni čaj nastaju od iste biljke – Camellia sinensis. Razlika u delotvornosti i pozitivnim efektima koje imaju na organizam dolaze iz procesa obrade listova ove biljke.

Ukus crnog čaja

Tako je razlika između crnog i zelenog čaja zapravo u stepenu fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja, zbog čega i ima tamnu boju, ponekad čaj i crvenkastu. Ukus crnog čaja je specifičan jer nastaje od fermentirnih sokova punih arome, koji se sušenjem zadržavaju u listu, dok se oslobađaju samo kada se potope u vrelu vodu.

ispijanje

U zapadnim zemljama se crnim čajem smatraju svi fermentirano čajevi, dok su u Kini crni čajevi oni koji imaju izrazito gorak ukus.

Najveća razlika između zelenog i crnog čaja je u količini kofeina koje poseduju. Što je duža fermentacija čaja to je veća količina kofeina u njemu. Upravo je to razlog zbog kog se mnogi odlučuju za crni čaj umesto za kafu kada im je potreban kofein.

Pogledajte još: Koji je najbolji čaj za vas?

Kofein koji se nalazi u crnom čaju utiče na koru velikog mozga, zahvaljujući čemu bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Uz pomoć kofeina u crnom čaju lakše se uči, pamti, komunicira, dok se smanjuje osećaj umora i pospanosti.

Osim pomoći pri obavljanju intelektualnih radnji, kofein u crnom čaju utiče na rad mišića i na reflekse, što je posebno značajno za sportiste i za osobe kojima su (na primer zbog posla) važne brze reakcije.

Crni čaj za elastičnije krvne sudove

Prema istraživanjima koja su sprovedena osobe koje piju crni čaj svakodnevno imaju duplo manji rizik da obole od koronarnih bolesti (bolesti srca), jer antioksidansi i flavonoidi iz crnog čaja povećavaju elastičnost krvnih sudova što poboljšava rad krvotoka. Uz to, crni čaj smanjuje nivo holesterola čime se smanjuje i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Pogledajte još: Zašto je dobar zeleni čaj

Kortizol, stresni hormon, smanjuje se zahvaljujući crnom čaju, pa je tako crni čaj najbolji napitak za ljude koji su svakodnevno izloženi stresu. Crni čaj ne može da spreči stres, ali može da veoma efektno pomogne da se osoba što brže oporavi od stresa.

solja caj

Samo dve šoljice crnog čaja dnevno dovoljne su da se spreči rizik od demencije (senilnosti) za čaj 60 odsto. Količina flavonoida, polifenola, tanina i fluora koja se nalazi u crnom čaju dovoljna je da nas sačuva od zaboravnosti. Upravo antioksidansi koji se nalaze u čaju čuvaju ćelije od propadanja, a u isto vremeštite i od srčanog i moždanog udara.

Pogledajte još: Kako se pravilno kuva čaj

Crni čaj je najefikasniji kada se konzumira bez ikakvih dodataka. Međutim, za sve one kojima je ukus crnog čaja prejak, mogu ga ublažiti kockom šećera ili kašikom meda.

Često se crni čaj konzumira sa mlekom i šećerom, ali je to potpuno pogrešno, jer je mleko bogato belančecinama, a šećer ugljenim hidratima, što – u većim količinama – može da optereti organe za varenje, a jetru pogotovo.

26/03/2017 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lule
7 godine ranije

Ima li razlike izmedju kofeina u crnom caju i kofeina u kafi?