Sve prednosti “ljubičaste hrane”

12/08/2021 10:39

Sve prednosti “ljubičaste hrane”

Namirnice koje spadaju u grupu “ljubičasta hrana” smanjuju upalne procese i predstavljaju odlične antioksidanse. Utiču nepovoljno na slobodne radikale i štite zdravlje kardiovaskularnog i sistema za varenje.

Ove namirnice su: cvekla, patlidžan, borovnica, crveni luk, crveni kupus, slatki krompir, šljiva i smokva.

Redovna konzumacija ovog tamnog voća smanjuje rizik od hipertenzije, povišenog holesterola i srčanih oboljenja.

Cvekla

Boja korena ova biljke ukazuje na bogatstvo betalaina, koji ima antibakterijsko i protivupalno svojstvo. Ukoliko je ishrana bogata cveklom, rizik za oboljenje od karcinoma, hipertenzije i problema sa varenjem je nizak. Cvekla je bogata ugljenim hidratima, belančevinama, zdravim mastima, vitaminima A,B,B1,B2,B6 i C i mineralima.

Crveni kupus

Crveni kupus je idealan za dobru liniju. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i vitamine A, K i C.  Konzumacija ove vrste kupusa smanjuje rizik od očnih bolesti, osteoporoze, raka, srčanog udara i dijabetesa.

Patlidžan

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima i sadrži belančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalijum, magnezijum, kalcijzum, gvožđe, fosfor, bakar, cink.

Odličan je prirodan diuretik i preporučuje se kao zaštita od raka debelog creva.

Konzumiranje patlidžana poboljšava mentalne sposobnosti, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i čuva zdravlje kostiju.

Crveni luk

Crveni luk sadrži oko 39 kalorija, ugljene hidrate, belančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcijum, gvožđe, te vitamine B i C.

Konzumacija ovo luka zadovoljava 5% dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je važan za zdrave kosti i metabolizam.

Borovnice

Borovnice sadrže antocijanine koji štite od moždanog udara, raka i drugih teških oboljenja. Bogate su vitaminima B2, C i E.

Konzumacija borovnica podstiče rad creva, poboljšava vid, štiti od Alchajmera, snižava holesterol, čisti urinarni trakt, olakšava disanje i tegobe uzrokovane Ešerihijom koli.

12/08/2021 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments