Patite li od fibromialgije?

21/09/2017 15:23

Patite li od fibromialgije?

Hronično ste umorni? Iako je ovo posledica brojnih faktora, umor može biti simptom fibromialgije- hronične bolesti koja uzrokuje bol u mišićima.

Fibromialgiju karakteriše dugotrajan bol u mišićima i zglobovima, osetljivost, kao i izražen umor i malaksalost. U početku, ova bolest je smatrana mentalnim poremećajem, a tek pre 15 godina Svetska zdravstvena organizacija priznala je fibromialgiju za fizičko oboljenje. Uzrok nije poznat, a do dijagnoze se dolazi veoma teško. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, možda patite od fibromialgije.

Povećana osetljivost

Senzori za bol na koži osetljiviji su kod osoba koje imaju fibromialgiju. Ukoliko vam odeća deluje teža nego inače, boli vam telo na svaki dodir ili kada se udarite, osećate nepodnošljiv bol satima, vreme je za uzbunu.

Bezrazložan bol

Mnogi koji pate od ove bolesti kažu da osećaju bol bez ikakvog razloga koji otpočne na jednom delu tela, a zatim se proširuje svuda.

Glavobolja

Nepodnošljive migrene koje teraju na povraćanje i muku mogu biti simptom fibromialgije.

Osetljivost na temperaturu

Promene u temperaturi osobe sa fibromialgijom osećaju mnogo intenzivnije nego drugi. Ukoliko vam je uvek hladnije nego drugima to može biti jedan od znakova ovog oboljenja.

Teškoće u koncentraciji

Nemogućnost koncentracije ili osećaja da su vam misli zamućene jedan je od simptoma fibromialgije poznat pd nazivom “fibro magla”.

21/09/2017 15:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments