Skriveni kod koji pokazuje da je hrana GMO

12/02/2018 12:12

Skriveni kod koji pokazuje da je hrana GMO

Genetski modifikovana hrana čini da usevi brže rastu i da ceo proces bude jeftiniji, ali taj način uzgajanja loše utiče na naše zdravlje.

Već dve decenije, GMO hrana je deo naše svakodnevice, a ove godine, doneti su zakoni da ovakva hrana bude naznačena kao GMO. Ipak, ukoliko se to kod nas ne desi, moguće je otkriti koje namirnice su genetski modifikovane. Zato obratite na naredne oznake na etiketama.

GMO oznake na namirnicama

Obratite pažnju i na broj PLU (Product Lookup Number). Sam kod organske proizvodnje počinje sa brojem 9, dok konvencionalno odgajana hrana, u kojoj su korišćeni pesticidi i hemikalije, ima kod od četiri brojke. GMO namirnice pak počinju sa brojem 8.

Za neke proizvode pak nemoguće je uvrditi laički da li su GMO. Ipak, stručnjaci u tom slučaju savetuju da biramo namirnice koje se retko genetski modifikuju kao što su plavi patlidžan, kivi, mango, kupus, kropmir, avokado, grašak, grejpfrut, ananas, lubenice, pečurke , dinje i crni luk.

Uz ove namirnice, retko kada su GMO i: breskve, celer, jabuke, grožđe, nektarine, spanać, krastavci, paprika i ljuta paprika, te borovnice, pomorandže, tikvice, višnje i zelena salata.

12/02/2018 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments