Kako se Gugl bori za zdravlje

03/11/2014 15:38

Kako se Gugl bori za zdravlje

Gugl je otkrio jedan svoj ambiciozan projekat – napraviće tabletu koja će otkrivati ćelije kancera i drugih oboljenja u našem telu.

Tableta bi bila sačinjena od mikroskopskih nanočestica koje mogu da se kreću kroz krvotok i traže rane znake bolesti.

IT gigant se nada da će na ovaj način jednog dana moći da se dijagnostikuju razne bolesti poput raka, srčanih oboljenja i drugih, i da će se sa lečenjem moći početi na vreme.

Tehnologija se razvija u Gugl X laboratorijama, gde se radi i na pametnim kontaktnim sočivima koja otkrivaju znake dijabetesa.

Pametna kontaktna sočiva koja mere nivo glukoze u suzama i šalju informacije na telefon korisnika. Foto: Google

Pametna kontaktna sočiva koja mere nivo glukoze u suzama i šalju informacije na telefon korisnika. Foto: Google

Iz Gugla su izjavili da je stopa smrtnosti izazvana rakom značajno smanjena u poslednjih 30 godina, a tako je zaslugom ranog otkrivanja bolesti. Ipak, za mnoge ozbiljne bolesti još uvek ne postoje dobre metode dijagnostikovanja koje bi pomogle doktorima da ih otkriju u ranom stadijumu, kada ih je najlakše tretirati.

Mikroskopske ćelije koje bi pacijent uneo u krvotok bi kružile kroz telo i tražile maligne ćelije. Nakon toga, izveštaj o tome bi se podnosio na senzorski uređaj koji se nosi na telu. Ovo deluje tako što je jezgro ovih čestica namagnetisano, a prekriveno je antitelima koja se vežu za određene proteine ili ćelije koje su obolele.

Kako nanočestice otkrivaju bolesti

Iako je tek u ranom stadijumu razvijanja, ova tehnologija bi mogla da ima razne primene.

03/11/2014 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments