Šta se dešava telu kada nam je hladno?

16/11/2017 10:01

Šta se dešava telu kada nam je hladno?

Osim ukoliko nemate tu sreću da živite u predelima gde je uvek toplo, već nam je uveliko postalo jasno da je zima iza ugla. A kako hladno vreme utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje?

Promene vremena utiču i na promene u našem organizmu, a šta se sve tačno dešava s našim telom kada nastupi hladno vreme?

1. Sagorevate više kalorija

Budući da se telo trudi da se zagreje, kada je napolju hladno, prirodno gubimo više kalorija, bez obzira da li u tom trenutku vežbamo ili ne. Ipak, važno je napomenuti da je u pitanju mala količina kalorija, nedovoljna da bi se na telu primetila bilo kakva promena.

2. Prsti se “smanjuju”

Ekstremiteti, a naročito prsti na rukama i nogama zimi deluju mršavije. Razlog je jednostavan- niska temperatura smanjuje krvne sudove kako bi organizam sačuvao topolotu, a samim tim, manje krvi protiče kroz ektremitete.

3. Veći bol u ekstremitetima

Neki ljudi tokom zimskog perioda osete simptome tzv. Rajnaudove bolesti. Tada, tokom boravka na hladnijim temperaturama, posebno osećamo bol u rukama, nogama i ušima. Razlog se krije u malim arterijama koje se u predelu ovih organa stežu i skupljaju, pa je protok krvi organičen. Iako ovo oboljenje nije opasno, može biti i te kako bolno.

4. Problemi sa vidom

Izlaganje niskim temperaturama, uz hladan vetar i sneg, može da utiče na naše čulo vida. Sam sneg koji nam uđe u oči može da izazove upale, pa imajte na umu da i njih zimi treba zaštititi.

5. Lice crveni

Obrazi i nos najčešće pocrvene kada nam je hladno. Ovo se dešava jer krv odlazi u vitalne delove tela, kao što su srce i pluća.

6. Veći rizik od srčanog udara

Iako svi mislimo da je za srčani udar presudna vrućina, zapravo, niske temperature utiču na to da organizam, u cilju zagrejavanja, podiže krvni pritisak kako bi se krv pumpala do ekstremiteta. A visok pritisak je uzrok srčanog udara.

7. Promene raspoloženja

Zimska depresija je stvarno psihološko stanje. Razlog se krije u manjku dnevnog i sunčevog svetla, te zbog manjka vitamina D, dolazi do promena raspoloženja i depresije.

16/11/2017 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments