U kakvoj su vezi paradentoza i Kovid19?

11/05/2021 12:40

U kakvoj su vezi paradentoza i Kovid19?

Upala desnih, odnosno parodontitis iliti parodontoza, je bakterijsko zapaljenje desni i može biti faktor rizika za Kovid19. Do ovog zaključka došao je tim lekara, a na osnovu simptoma i drugih oboljenja koja su imali pacijenti zaraženi koronavirusom. Koristeći elektronske kartone pacijenata, istraživači su ispitivali tok bolesti kod 568 pacijenata koji su bili smešteni u bolnicama u Kataru između februara i jula 2020. godine.

Sakupljeni podaci su publikovani u stručnom časopisu Journal of Clinical Periodontology. A na osnovu te studije, pacijenti koji su imali parodontitis lečeni su na odeljenjima intenzivne nege 3,5 puta češće. I čak, 4,5 puta češće su bili stavljani na respirator, ali su i umirali gotovo devet puta češće od pacijenata koji nisu imali paradentozu.

Vođeni tim podacima Nemačko društvo za parodontologiju, zato dodatno skreće pažnju osobama koje boluju od paradentoze, koja je inače uslovljena naslednim faktorom, pušenjem, lošom oralnom higijenom… a sve to dovodi do sakupljanja bakterija koje napadaju zubno meso. Oboljenje, uglavnom, ostaje neotkriveno, sve dok desni prokrvare.

pročitajte još i 9 stvari koje morate da znate o zubima!

Bakterije

Studijom je precizirano da pacijenti sa parodontozom udišu bakterije, te im iz usta odlaze u pluća izazivajući dodatne upale, posebno pacijenti koji su na respiratoru.

– To može da doprinese pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenata sa Kovidom-19 i da poveća rizik od smrti – kaže autor studije Marijano Zanc i preporučuje da se, pre upotrebe respiratora, pacijentima sa parodontozom usna duplja dezinfikuje.

Nemačko društvo za parodontologiju još kaže i da studija ukazuje na “važnost parodontalnog zdravlja u pogledu prevencije, a možda čak i upravljanja komplikacijama sa Kovidom19”.

Pravilna higijena usta i zuba

U istom dokumentu kaže se i da tečnosti za ispiranje usta mogu da smanje rizik od infekcije koronom, ali i da spreče teži oblik bolesti.

– Grgotanje dezinfekcionim sredstvima za grlo smanjuje koncentraciju virusa toliko da čovek više nije zarazan. Ako se primeni na vreme, može se očekivati samo blagi tok bolesti, ako do nje uopšte i dođe – kaže za Bild profesor higijene, dr Klaus-Diter Kastrov dodajući da su ta sredstva efikasna protiv bilo kog virusa.

možda vas zanima i Blistavo beli ili žućkasti: Koji zubi su zdraviji?

– Ako se široko koriste, virucidna rešenja za ispiranje usta mogu bezbednije od brzih testova da doprinesu da lanac infekcije bude prekinut, a pandemija uskoro okončana. Političari to konačno moraju da shvate i da primene – kaže Kastrov.

Međuti, upravo ta sredstva ili sprejeve ne bi trebalo koristiti suviše često. Oni mogu da iritiraju sluzokožu te dugoročno i da oštete oralnu floru.

 

11/05/2021 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments