Najgore kombinacije namirnica koje obožavamo!

23/08/2017 11:49

Najgore kombinacije namirnica koje obožavamo!

Ukoliko ste se zapitali gde grešite kada je izbor namirnica u pitanju, nutricionisti imaju odgovor. Neke omiljene kombinacije hrane zapravo mogu biti mogubne po zdravlje i vitku liniju!

Hleb i džem

Iako je doručak najvažniji obrok u toku dana, ni u njemu se ne sme preterivati, naročito kada je šećer u pitanju. Radije za doručak pripremite obrok bogat proteinima, nego ugljenim hidratima i šećerom. Umesto slatkog peciva ili hleba sa džemom odnosno pekmezom, izaberite integralnu kiflu na koju možete namazati med ili kikiriki puter.

Žitarice i mleko

I jedna i druga namirnica bogate su ugljenim hidratima koji mogu naglo da povećaju nivo šećera u krvi. Umesto mleka, omiljene žitarice “zalijte” jogurtom i dodajte šaku orašastih plodova.

Hamburger i pomfrit

Ovo je mnogima omiljena kombinacija, međutim, i burger i pomfrit prženi su na ulju, sadrže previše masnoće, aditiva i šečera. Zbog toga, organizam stvara citokine koji izazivaju upalne procese i ubrzavaju starenje. Uz omiljeni burger radije izaberite salatu.

Proteini i kiselo voće

Meso, jaja, sir i druge mlečne proizvode ne mešajte sa pomorandžama, limunom, paradajzom i drugim voćem koje je kiselo. Ova kombinacija narušava varenje proteina, a voće po pravilu, uvek treba da se jede na prazan stomak, kako bi organizam iskoristio sve nutrijente iz namirnica.

Proteini i ugljeni hidrati

Omiljene kombinacije hrane, poput hleba i mesa, pita sa mesom ili špageta bolonjeza, zapravo veoma loše utiču na organizam. Ugljeni hidrati usporavaju lučenje sokova neophodnih za varenje.

23/08/2017 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments