Zašto i dalje pijemo čajeve?

30/03/2020 11:14

Zašto i dalje pijemo čajeve?

Prvo čajevi, pa tek onda doktor i antibiotici. Poznata vam je ova priča? Zašto još uvek pijemo čajeve i zbog čega verujemo u njihovo dejstvo?

Svi čajevi dolaze iz istog izvora. Biljka čaja je član porodice Camellia (Camellia sinensis). Crni čaj i zeleni čaj su derivati ove jedne biljke. 

Pored toga što utiču na zdravlje, čajevi su korisni za smirenje i koncentraciju, smanjuju stres, regulišu san, smanjuju mogućnost pojave demencije i regulišu stanje bakterija u organizmu. Značajni su jer nam pružaju malo slobodnog vremena sa nama samima – uz ispijanje čaja imamo vremena za sređivanje sopstvenih misli. 

Neki čajevi se koriste i kao začini, a neki u kozmetičkoj industriji.

Studija Nacionalnog Univerziteta iz Singapura (NUS) pokazala je da redovni kozumenti čaja imaju bolje organizovane regije mozga u odnosu na one koji ne piju čaj. O ovoj studiji se pisalo u septembru prošle godine. 

Isto tako, nalazi objavljeni u naučnom časopisu “Aging” otkrili su da su učesnici, koji su konzumirali zeleni ili crni čaj najmanje četiri puta sedmično tokom 25 godina, imali regije mozga koje su, navodno, međusobno povezane na efikasniji način, u odnosu na one koji nisu pili ove vrste čaja.

30/03/2020 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments