Kako protein utiče na rad srca?

05/06/2018 11:03

Kako protein utiče na rad srca?

Stručnjaci napominju da je potrebno povesti računa pri unosu velike količne proteina u organizam.

Ishrana sa velikom količinom proteina životinjskog porekla u velikoj meri može uticati na zdravlje.

Konzumacija proteina životinjskog porekla utiče na rad srca?

Ishrana koja se bazira na mesu i velikoj količini proteina, može povećati rizik od srčanog zastoja, pogotovo kod starijih muškaraca, pokazala je studija.

Sprovedeno istraživanje o uticaju konzumiranja velikih količina mesnih proizvoda pokazalo je negativne razultate. Naime, svaka ishrana koja se bazira na unosu velike količine životinjskih proteina povezana je sa povećanim rizikom od srčanih problema.

Pogledajte i: Ishrana: Navike koje povećavaju nivo holesterola

Najveći rizik postoji kod sredovečnih i starijih muškaraca, čija ishrana uglavnom obuhvata velike unose proteina životinjskg porekla. Ovde je rizik od srčanog zastoja veći za 43 odsto u odnosu na muškarce, koji konzumiraju proteine u manjim količinama.

Stručnjaci navode da je unos biljnih proteina zdraviji po organizam.

Kako dolazi do srčanog zastoja?

Odstutnost kontakcije ili neprikladne kontrakcije u srčanim komorama dovode do prestanka cirkulacije krvi. Na taj način dolazi do srčanog zastoja,a karakteriše ga gubitak svesti, jer dolazi do prekida moždane cirkulacije.

Srce prestaje da pumpa krv u druge organe, odnosno ne uspeva, usled srčanog zastoja. Ukoliko se ne pruži adekvatna pomoć u roku od nekoliko minuta može doći do smrtnog ishoda.

Preterana konzumacija proteina životinjskog porekla može uticati i na razvoj dijabetesa tipa 2.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da ishrana mora biti izbalansirana. U ishranu se mora uključiti unos ribe, mahunarki, voća i povrća.

05/06/2018 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments