Sauna dobra za srce

16/02/2017 12:52

Sauna dobra za srce

Istraživanja koja su sprovedena u Finskoj okazuju da oni koji posećuju saunu imaju manju šansu da razviju srečane tegobe.

Od četiri do sedam puta nedeljno posećivanje saune može obezbediti gotovo upola manje šanse za rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Odlasku u saunu mora da predhodi konsultovanje sa lekarom, jer ne mogu svi na isti način da reaguju na ovaj vid rekreacije. Saveti od doktora pomoći će da na što bolji način iskoristite prednosti i mogućnosti saune.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.315 muškaraca između 42 i 60 godina, pokazalo je da oni koji odlaze dva do tri puta nedeljno u saunu smanjuju rizik od srčanih bolesti za 23 procenta.

Učestalijom posetom sauni povećava se ovaj procenata, pa tako oni koji posećuju saunu od četiri do sedam puta nedeljno smanjuju rizik od oboljena i za 48 odsto.

Još od antičkoh vremena poznato je da preznijavanje i udisanje toplote pozitivno utiče na organizam i pospešuje naše psihofizičko stanje. Sauna opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i stimuliše proizvodnju hormona zadovoljstva.

Znojenjem se izbacuju štetne materije iz tela, kože i unutrašnji organi se čiste, a snižava se stres i poboljšava san.

Izvor: Novosti

16/02/2017 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments