Kopriva – biljka za sve!

31/03/2020 11:06

Kopriva – biljka za sve!

Saveti koje naše bake i majke prenose sa kolena na koleno je oslanjanje na lekovitost biljki. Jedna od njih, možda i na prvom mestu, je kopriva. Ova biljka je postala univerzalni prirodni „antibiotik“ gotovo za sve, a za šta joj se pripisuje najviše zasluge pročitajte dalje u tekstu.

Tamnozeleni listovi koprive kuvanjem postaju meki i izuzetno lekoviti, a slična svojstva imaju i koren i seme. 

Njena namena je višestruka, a najviše se korisit kao lek za  čišćenje krvi, protiv malokrvnosti, protiv opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice, nervoze i mnogih drugih oboljenja.

Stimuliše, takođe, rad jetre i pankreasa, odličan je diuretik, podiže odbrambenu moć imunosistema, vraća snagu i energiju, sprečava upale, podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. 

Zbog zavidnog sadržaja hlorofila, pomaže obnavljanju oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.

Naučna istraživanja pokazala su da je kopriva delotvorna i kod prolećnih alergija, pa je u ovim slučajevima odlična u obliku čaja. Neretko se korisiti i kao čorba, namaz ili sok. 

Poznati su i šamponi od koprive koji su delotvorni u borbi protiv opadanja kose. Što se tiče nege tela, kopriva je glavni sastojak i maski za kosu, kupki za telo i noge.

31/03/2020 11:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments