Ovaj petominutni ritual pomoći će vam da brže zaspite

15/01/2023 09:18

Ovaj petominutni ritual pomoći će vam da brže zaspite

Ukoliko vam se mozak automatski “pali” čim legnete uveče u krevet i obuzme vas na hiljade misli, naučnici su pronašli jednostavno rešenje koje će vam pomoći da brže zaspite.

Istraživači sa Bajlor Univerziteta istraživali su kako različiti načini pisanja dnevnika i beleški mogu da pomognu ljudima da lakše zaspe.

U istraživanju, učestvovalo je 57 odraslih osoba koji su, pet minuta pred spavanje, ili pisali spisak šta treba uraditi sledeći dan ili su pisali liste stvari koje su prehodnih dana uradili. Učesnici su spavali u laboratorijama, gde je praćen njihov pokret očiju i aktivnost mozga. Takođe, zapbranjeno im je da koriste telefon ili da rade, nakon što se svetla ugase.

Ovaj ritual otklanja anksioznost pred spavanje

Rezultati su pokazali da oni koji su pisali spiskove o obavezama koje treba da urade, u proseku su 9 minuta ranije zaspali, od onih koji su zapisivali već urađene zadatke i obaveze. Takođe, kvalitet spiskova je bio jednako važan- što je više zadataka bilo zapisano na spisku, ti učesnici su brže tonuli u san. Takođe, pokazano je da su se teže uspavljivali oni učesnici čije su liste dotignuća bile duže.

Stručnjaci su u studiji naveli da zapisivanjem obaveza koje treba da uradimo, rasterećujemo naš um, te nam se te misli ne “vrzmaju” po glavi dok tonemo u san i postajemo manje anksiozni. Iako devet minuta više sna ne zvuči mnogo, rezultati ovog istraživanja ipak su pokazali da je to ekvivalentno odlaganju alarma ujutro i da i te kako pravi razliku tokom buđenja.

Takođe, za kraj, stručnjaci su poručili da ovaj ritual ne košta ništa, a da pravi razliku, te su dali savet da svako isproba njihovu tehniku.

15/01/2023 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments