Istina o mlečnim proizvodima: Šta goji, a šta treba da izbegavamo?
Povezane objave
Mlečni proizvodi predstavljaju širok spektar namirnica i jako je bitno da znamo koje od njih ne treba konzumirati ako ne želimo da taložimo masne naslage.
Ono što je bitno znati je da su sirevi i ostali mlečni proizvodi dve totalno različite kategorije namirnica.
Kad govorimo o mlečnim proizvodima, u zavisnosti od koncentracije nutrijenata, postoje tri različite kategorije:
- Mlečni proizvodi prve grupe su sveže mleko, kiselo mleko, kefir, jogurt, svež sir i ostali proizvodi koji sadrže ispod 10% masti i preko 80% vode. Ove namirnice se mogu koristiti u velikim količinama (100-250g dnevno).
- Sirevi koji sadrže 35-55% masti (mocarela, kačkavalj, topljeni sir). Preporučuje se da se ovi proizvodi koriste u malim količinama (25-50g), s vremena na vreme.
- Maslac i kajmak spadaju u kategoriju masti, čak iako se proizvode od mleka. One se koriste kao i ulja, 1-2 kašike kajmaka ili kockica maslaca dnevno.
Pogledajte još:
Ovo su najzdravija ulja
Može li pranje ruku postati opasno po zdravlje?
Ove novogodišnje odluke mogu da umanje rizik od raka
Da li treba da čuvamo stare farmerice kao motivaciju za mršavljenje?
Koje namirnice regulišu nivo šećera u krvi?
Ove namirnice uništavaju zube
Naizgled bezazlene navike koje izazivaju nesanicu
Zdrava hrana za radni dan






Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*