Istina o mlečnim proizvodima: Šta goji, a šta treba da izbegavamo?
Povezane objave
Mlečni proizvodi predstavljaju širok spektar namirnica i jako je bitno da znamo koje od njih ne treba konzumirati ako ne želimo da taložimo masne naslage.
Ono što je bitno znati je da su sirevi i ostali mlečni proizvodi dve totalno različite kategorije namirnica.
Kad govorimo o mlečnim proizvodima, u zavisnosti od koncentracije nutrijenata, postoje tri različite kategorije:
- Mlečni proizvodi prve grupe su sveže mleko, kiselo mleko, kefir, jogurt, svež sir i ostali proizvodi koji sadrže ispod 10% masti i preko 80% vode. Ove namirnice se mogu koristiti u velikim količinama (100-250g dnevno).
- Sirevi koji sadrže 35-55% masti (mocarela, kačkavalj, topljeni sir). Preporučuje se da se ovi proizvodi koriste u malim količinama (25-50g), s vremena na vreme.
- Maslac i kajmak spadaju u kategoriju masti, čak iako se proizvode od mleka. One se koriste kao i ulja, 1-2 kašike kajmaka ili kockica maslaca dnevno.
Pogledajte još:
Da li treba izbegavati banane ukoliko ste na dijeti?
Lekovita svojstva kurkume
Koliko su suplementi za srce zapravo delotvorni?
Antiseptici iz prirode
Zastrašujuće posledice konzumiranja šećera
Zašto pametni fitnes satovi mogu da nanesu više štete nego koristi?
Kako ublažiti jutarnju mučninu u trudnoći?
Jabukovo sirće jača nokte
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*