Šta treba znati o PAPA testu?

08/06/2021 20:12

Šta treba znati o PAPA testu?

Svaka seksualno aktivna žena trebalo bi jednom godišnje da obavi detaljan ginekološki pregled. U sklopu redovne kontrole neophodno je uraditi i PAPA ili Papanikolau test, a koji predstavlja skrining metodu radi, eventualnog, ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Ova metoda omogućava ranu dijagnozu i pravovremeno lečenje pretećeg karcinoma grlića materice. Redovnim kontrolisanjem moguće je smanjiti rizik od umiranja i do 90 odsto.

Prvi kolkopskopski pregled uz PAPA test potrebno je uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa. Najbolje je test raditi  sredinom menstrualnog ciklusa, odnosno između 11 i 20 dana od prvog dana menstruacije. Stručnjaci savetuju da se na pregled ide samo okupan, bez upotrebe vaginalnih lekova, spermicidnih pena, krema ili tableta. Ove preparate ne trošiti minimum 2 dana pre pregleda, kako  bi nalazi pokazivali realno stanje. Takođe, savetuje se i da se izbegnu seksualni odnosi 24 sata pre pregleda.

pročitajte još i: Svakodnevna konzumacija jogurta umanjuje rizik od raka pluća

Kako se radi test?

Ovo je kratka i, načelno, bezbolna metoda. Pomoću štapića i četkice se uzima bris sa prednje i zadnje strane grlića materice, kao i iz kanala grlića materice, objašnjeno je na sajtu stetoskop.info. Kasnije se u laboratoriji radi pregled uzorka pod mikroskopom. Rezultati se svrstavaju u dve vrste i prema prvoj lkasifikaciji postoji 5 grupa nalaza:

PAPA I – uredan nalaz
PAPAII – netipične zapaljenjske promene
PAPA III – displazija (blaga, srednje teška ili teška)
PAPA IV – carcinoma in situ
PAPA V – sumnja na invazivni karcinom

Nova klasifikacija ili Bethesda sistem prepoznaje 4 grupe nalaza:

CIV 1 – blaga displazija
CIV 2 – umerena displazija
CIV 3 – teška displazija
CIS – carcinoma in situ

Rezultate nalaza tumači ginekolog i koji, na osnovu istih, utvrđuje koji su dalji postupci ili kada ponovo doći na pregled.

Stručnjaci navode da je osetljivost Papanikolau testa između 75 i 80 odsto. To znači da postoji mogućnost dobijanja lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Kako navode lekari, kada je test lažno pozitivan on tada pokazuje promene koje ne postoje, dok lažno negativan ne prikazuje promene koje postoje.  I o svemu ovome treba razgovarati sa lekarom. Sve informacije o zdravlju i redovnim pregledima najbolje je i najvažnije dobiti od stručnih lica.

Prema podacima, rak grlića materice (karcinom cerviksa uterusa) je na drugom mestu u Evropi, odmah iza karcinoma dojke. Najčešće pogađa žene od 35 do 50 godina života. Statistika dalje kaže i da se svake godine registruje oko 33.000 novoobolelih, ali i 15.000 smrtnih slučajeva. U Srbiji godišnje se otkrije više od 1.300 novoobolelih.

08/06/2021 20:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments