5 stvari zbog kojih možemo da osećamo umor

25/01/2023 09:25

5 stvari zbog kojih možemo da osećamo umor

Pored nedovoljno sna i nekvalitetnog načina života, postoje mnogo suptilnije stvari koje nam sabotiraju energiju, a da to ni ne znamo.

Loše držanje

Prema istraživanjima, telo troši više energije kada smo pogrbljeni i ne sedimo pravilno. Ukoliko posao od vas zahteva višečasovno sedenje, pravite česte pauze i istežite mišiće i ligamente.

Žeđ

Ukoliko pijete vodu samo kada ste žedni, znači da je u pitanju dehidratcija. Pad od samo 1,5% normalne količine vode u telu, izaziva osećaj umora i pad energije.

Gedžeti, čak i kada su ugašeni…

Od uličnih svetiljki, preko punjača za laptop, do svetlećih skazaljki na satu, i mala količina veštačkog svetla u spavaćoj sobi utiče na smanjeno lučenje melatonina– hormona sna. Ne samo što teže zaspimo, kraće spavamo, te budemo umorniji tokom dana.

Usamljenost

Usamljenost i izolacija dovode do slabljenja organizma, visokog krvnog pritiska i slabljenja imunog sistema. To može da uzrokuje i probleme sa učenjem i pamćenjem. Uz to, osećaj usamljenosti, prema istraživanjima, dovodi do nekvalitetnog sna, čestog buđenja i osećaja isrpljenosti ujutro.

 

25/01/2023 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments