Ima li glutena ili ne?
Povezane objave
Ljudi koji imaju celijakiju, tj. alergični su na gluten, obično imaju problem kada treba da jedu u restoranu. Oni moraju poneti svoj obrok ili ispitivati konobare do besvesti kako bi sve bilo u redu.
Međutim, oni uskoro neće imati ovakvih problema pošto se pojavio novi uređaj koji može da stane u džep, a koji će znatno olakšati odlaske u restorane za ljude koji su osetljivi na gluten.
Uređaj po imenu Nima je napravila kompanija 6SensorLabs iz San Franciska, a on može da odredi da li u nekoj hrani ima glutena za samo par minuta. Na ovaj način ljudi koji boluju od celijakije ne moraju više da brinu da li će pojesti nešto što ima glutena u sebi.
Nima uređaj radi tako što se u kapsulu za jednokratnu upotrebu stavi komadić obroka, a zatim glavna senzorna jedinica ispituje obrok i utvrđuje da li u njemu ima glutena ili ne. Nima će vas za 2-3 minuta obavestiti o tome da li ima glutena tako što će se na displeju pojaviti smajli ili namršteno lice.
Ovaj uređaj može testirati supe, soseve, ali i pečenu i prženu hranu. Uređaj koristi mešavinu enzima i antitela koja utvrđuje da li u hrani ima glutena, a njegova osetljivost je veoma velika s tačnošću od 99,5%.
Naravno, problem je što Nima ne može garantovati da je čitav obrok bez glutena jer testira samo delić obroka.
Takođe, Nima nije namenjen za dijagnostiku i za sad se koristi samo za dobijanje informacija o hrani.
Uređaj bi trebalo da postane dostupan u prodaji sredinom ove godine.
Pretpostavlja se da u Srbiji živi negde između 35.000 i 70.000 ljudi obolelih od celijakije, nasledne autoimune bolesti koja može izazvati oštećenja tankog creva kod osoba koje unose gluten. Trenutno ne postoji nijedan lek protiv ove bolesti osim izbegavanja hrane koja sadrži gluten, protein koji se može naći u pšenici, raži i ječmu.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*