Stručnjaci savetuju: oprez sa humusom!

01/06/2021 18:06

Stručnjaci savetuju: oprez sa humusom!

Leblebija  ili cicer arietinum je biljka iz porodice bobova, a pripada mahunarkama čije seme je liči na seme soje ili sušenog graška. Ova biljka je veoma zdrava, pre svega, jer ne sadrži holesterol i zasićene masti, a bogate su proteinima. Poznate su dve sorte: desi (sitnije zrno tamnobraon boje) i kabuli (krupnije zrno i svetlo braon boje).

Leblebije su osnovni sastojak humusa. Inače popularnog jela sa Bliskog istoka. Humus može biti u vidu namaza, umaka ili paste. Uz leblebije, humus još sadrži i tahini pastu, odnosno pastu od susama. Humus se jede uz hleb ili tortilje.

saznajte još i: Semenke šišarki čuvaju srce

Što se tiče leblebija, one utiču na smanjenje odnosno nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, ali i regulišu nivo šećera u krvi. Za razliku od njih, tahini je pun masti i kalorija i zbog toga se koristi u malim količinama tokom pripreme humusa. Iako kaloričan, tahini je bogat proteinima i dobar je izvor kalcijuma.

U humusu se nalazi maslinovo ulje, a ono sadrži zdrave masti, preciznije ima mnogo mononezasićenih masti. Doprinosi regulaciji holesterola i štiti srce od raznih bolesti. Među glavnim sastojcima su još beli luk i limunov sok, koji su puni antioksidanasa te utiču na smanjenje  stresa u organizmu. Odlični su u borbi protiv bakterija i virusa, a utiču i na sam imunitet, jačajući ga.

Oprez

Iako je jedan od najzdravijih namaza i sa upotrebom humusa treba biti oprezan. Ukoliko se konzumira u velikim količinama može da dovede do upale digestivnog trakta. Naime, leblebije su mahunarke, a njih ljudi teže vare. Te, ukoliko osoba ima problema sa varenjem  humus kod nje može da izazove gastrointestinalnu upalu.

Stručnjaci navode da se ta upala javlja kao biološki odgovor i to pošto organ dođe u kontakt sa patogenima, oštećenim ćelijama ili iritantima. Tada dolazi do sindroma iritabilnog creva, koji je odgovoran za stvaranje gasova, dijareju i zatvor, a izaziva i bol u crevima.

pročitajte još i: Zdrava hrana za radni dan

Na tržištu se nalaze humusi koji sadrže 0.9 grama vlakana po kašičici. Ženama je dnevno potrebno najmanje 21 gram, a muškarcima 30 grama vlakana. Međutim, kada se unese preko 70 grama vlakana može doći do problema sa probavom. Zato je, savetuju stručnjaci, vrlo važno da se obrati pažnja koliko se humusa u toku dana konzumira. Isto upozorenje se odnosi i na druge namirnice koje su bogate vlaknima.

Takođe, uh takvu hranu neophodno je piti u toku dana dosta vode, kako bi se olakšalo kretanje vlakana kroz digestivni sistem.

01/06/2021 18:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments