Ugasite muziku dok vozite!

25/07/2017 14:33

Ugasite muziku dok vozite!

Veliki broj ljudi koji voze vole da period proveden za volanom učine zabavnijim, pa najčešće slušaju muziku preko radija ili odaberu svoje omiljene pesme kako bi uživali.

Međutim, stručnjaci smatraju da to nije preporučljivo i dodaju da bi slušajući muziku mogli da dovedete sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

Poznato nam je svima da je tokom vožnje veoma opasno pričati na telefon ili kucati poruke, a sledeće na listi je, prema mišljenju stručnjaka, slušanje muzike.

Naime, uživanje u muzici i omiljenim pesmama moglo bi da smanji koncentraciju koja je neophodna tokom vožnje, kao i da uspori reflekse zbog čega lakše može doći do nesrećnih slučajeva na putu.

Uticaj muzike na koncentraciju

Britanski naučnici sa Instituta za sluh Univerziteta u Londonu bavili su se uticajem muzike na vozača dok je za volanom i došli su do zabrinjavajućih podataka. Sa ciljem da utvrde uticaj muzike na pažnju tokom vožnje, stručnjaci sa ovog instituta merili su moždanu aktivnost volontera koji su u zamračenoj prostoriji bili koncentrisani na zvukove sa zvučnika. Eksperiment je pokazao da su ti učesnici imali slabije reflekse i viši nivo stresa kada su gledali u pravcu suprotnom od izvora zvuka, što je i situacija u kojoj se nalaze vozači koji slušaju muziku dok voze.

Naučnici veruju da je mozak programiran da očekuje da ono što gledamo i slušamo bude uravnoteženo. Subjektivno uverenje da možemo da se koncentrišemo na zvuk nezavisno od onog što gledamo je iluzija.

Mišljene naučnika je i da je efekat još izraženiji kad smo pod stresom, kao i kod starijih ispitanika i onih koji imaju poteškoće sa sluhom.

25/07/2017 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments