Čudne stvari koje utiču na naše čulo ukusa

24/10/2021 10:45

Boja ambalaže, materijal pribora za jelo, pa čak i muzika koju slušamo dok jedemo- mnogo je faktora koji utiču na sam ukus hrane.

Tip pribora

Jedna studija je pokazala da je ispitanicima sir delovao slanije kada su ga probali sa noža, umesto sa kašike ili viljuške.

Boja ambalaže

Još tridesetih godina prošlog veka, maketing ekspert Luis Českin ekperimentisao je sa bojama, a koristio je zelenu i žutu. Kada su dizajneri dodali 15% više žutih nijansi, potrošači su govorili da proizvod  ima pojačani ukus limuna, iako to zapravo nije bio slučaj. Isti slučaj se desio se i sa koka-kolom. Kada su počele da se prodaju bele limenke, potrošači su govorili da ovo piće ima drugačiji ukus, iako se recept nije menjao.

Muzika

Ukoliko slušamo numere sa mnogo visokih tonova, ukus slatkog pojačava se za 10%.

 

Boja samih namirnica

Prema istraživanjima, veštačke boje u hrani oseti i naš mozak, pa nam stoga ta hrana, uprkos pojačivačima ukusa, nije ni izbliza lepa kao organska.

Jezik menija

Čitanje opisa jela može nas podstaknuti da pojedemo više. Jedno istraživanje pokazalo je da dodavanje stranih imena u sam naziv jela povećava prodaju za čak 28%.

24/10/2021 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments