Kofein utiče na čulo ukusa

13/09/2017 14:57

Kofein utiče na čulo ukusa

Pokušavate da smanjite konzumiranje slatkog? To će možda biti teško, naročito ukoliko volite da pijete kafu!

Već je dokazano da kafa ima snažan efekat na receptore adenozina, koji utiču na opuštanje i pospanost. Kofein ih iznenađuje i razbuđuje organizam, što je glavni razlog zašto konzumiramo ovaj napitak.

Međutim, sam kofein ne utiče samo na razbuđivanje. Prema najnovijoj studiji, kafa umanjuje naše čulo ukusa, naročito kada je u pitanju slatko. Ovo implicira da nam hrana, nakon konzumiranja kafe, deluje manje slatko nego što zapravo jeste slučaj.

U studiji je učestvovalo 107 ljudi, od kojih je polovina pila 200 miligrama kafe bez kofeina, dok je druga pila “normalnu” kafu. Nakon šoljica ovog napitka, učesnici su jeli hranu različitih ukusa- slanu, gorku, kiselu i slatku. Oni koji su pili pravi kofeinski napitak, nisu osećali jednaku jačinu ukusa, od onih koji su pili kafu bez kofeina.

Prema studiji, kofein utiče na umanjenje svih ukusa, a naročito kada je u pitanju slatka hrana. “Čulo ukusa se ‘umrtvi’ nakon konzumiranja kafe, a što je veći razmak između pijenja ovog napitka i jela, veće su šanse da ćete bolje osetiti ukuse u hrani”, navodi se u studiji.

13/09/2017 14:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments