(Preterana) konzumacija meda može imati i loše strane
Povezane objave
Med je prirodni zaslađivač koji proizvode pčele koristeći nektar cveća. Poznat je po svojim lekovitim svojstvima i sastavni je deo mnogih ajurvedskih tretmana. Čak se i današnja medicinska nauka slaže s potencijalnim prednostima meda. Dakle, njegove lekovite i hranljive karakteristike su opšte poznate, ali konzumacija meda može biti i rizična u nekim slučajevima.
Ova namirnica je puna esencijalnih hranljivih materija i pruža mnoge prednosti na planu zdravlja i kozmetike. Međutim, postoje i neki neželjeni efekti konzumiranja prevelike količine meda.
Neki od glavnih neželjenih efekata konzumiranja previše meda su sledeći:
Može izazvati probleme s varenjem
Konzumiranje sirovog meda poboljšava zdravlje našeg probavnog sistema, jer digestivni enzimi u njemu razgrađuju skrob, šećere i proteine iz hrane. Međutim, previše ovih digestivnih enzima može izazvati mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku, glavobolju i začepljenost nosa.
Med poboljšava sposobnost našeg tela da apsorbuje hranljive materije kao što je kalcijum. Nemojte jesti previše meda jer visok sadržaj fruktoze u medu može smanjiti sposobnost našeg tela da apsorbuje hranljive materije iz hrane i da izazove probleme s varenjem kao što su zatvor, nadimanje i dijareja.
Med i dijabetes
Postoji nekoliko razloga zbog kojih dijabetičari često zamenjuju šećer medom smatrajući da im pomaže kod bolesti.
- Med i stoni šećer imaju glikemijski indeks 58 odnosno 65. Fruktoza, prirodni šećer u medu, ima nizak glikemijski indeks od 19.
- Zbog svog niskog glikemijskog indeksa, med sporo otpušta šećer u krvotok.
- Med sadrži oko 40 odsto fruktoze, najslađeg prirodnog ugljenog hidrata.
- Med je slađi u odnosu na konzumni šećer i može se dodati u hranu i piće u manjim količinama bez žrtvovanja slatkoće.
Međutim, postoji nekoliko stavki koje treba imati na umu:
- Jedite med umereno jer previše šećera (bez obzira na vrstu) može povećati rizik od gojaznosti, izazvati kardiovaskularne probleme, uzrokovati i pogoršati dijabetes, upalu i bolest masne jetre.
- Med konzumirajte u malim količinama jer je slađi od konzumnog šećera. To je lako zaboraviti i na kraju pojesti više meda nego što je potrebno.
- Med može biti u interakciji s lekovima za dijabetes koje vam je propisao lekar. Konsultujte se sa njim da biste bili sigurni da nema netolerancije na med i lekove.
Poremećaj gastrointestinalnog trakta
Prejedanje medom povećava nivo fruktoze u krvotoku. Previše fruktoze može ometati sposobnost našeg tankog creva da apsorbuje hranljive materije iz hrane i povećava rizik od nedostataka u ishrani. Med je blago kiseo sa pH u rasponu od 3,5 do 5,5. Prekomerna konzumacija kisele hrane tokom dužeg vremena može oštetiti gastrointestinalni trakt erodirajući sluznicu želuca, jednjaka i creva. Ograničite unos meda na 1-2 kašike dnevno da biste smanjili rizik. Izbegavajte med ako imate problema sa želucem kao što su probavne smetnje, bol u stomaku, nadimanje i peckanje itd.
Može izazvati gojenje
Previše meda može dovesti do povećanja telesne težine jer ima visoku kalorijsku vrednost od 304 kalorije na 100 grama. Fruktoza u medu podstiče veću potrošnju hrane i menja metabolizam lipida i ugljenih hidrata. Stimuliše sintezu i akumulaciju masti.
Nije pogodan za osobe s alergijama
Izbegavajte med ako ste alergični na polen, celer ili imate druge alergije povezane s aktivnostima pčela. Neke od alergijskih reakcija koje se mogu javiti su zapaljenje pluća, promena glasa, svrab, otežano gutanje i piskanje, koprivnjača, oticanje usta, grla ili kože.
Med i krvni pritisak
Antioksidansi u medu pomažu u snižavanju krvnog pritiska i regulišu hipertenziju. Hipertenzija je tihi ubica koji izaziva kardiovaskularne probleme i pogađa milione ljudi širom sveta. Međutim, konzumiranje previše meda može nenormalno da snizi krvni pritisak i može izazvati simptome kao što su vrtoglavica, mučnina, nesvestica, dehidracija, zamagljen vid i nedostatak koncentracije. Med može uticati na lekove za krvni pritisak koje je propisao lekar. Jedite med umereno i nakon konsultacije sa svojim lekarom da biste eliminisali rizik od intolerancije na hranu i lekove.
Povećava rizik od krvarenja
Med je prirodni antikoagulant koji smanjuje zgrušavanje krvi i povećava rizik od unutrašnjeg i spoljašnjeg krvarenja. Ljudi s poremećajima krvarenja i oni koji su na antikoagulansima treba da izbegavaju med jer može izazvati krvarenje i stvaranje modrica.
Erodira zubnu gleđ i uzrokuje karijes
Previše meda je loše za zube jer kiselina (glukonska kiselina) u njemu slabi naše zube erodirajući zubnu gleđ. Med može privući acidofilne bakterije i uzrokovati zubne šupljine i mrlje na zubima.
Povećan rizik od botulizma kod novorođenčadi
Med nije pogodan za bebe mlađe od 12 meseci jer može biti kontaminiran Clostridium botulinumom i može izazvati botulizam kod novorođenčadi. Botulizam kod novorođenčadi je bakterijska infekcija debelog creva beba koja izaziva simptome kao što su problemi pri hranjenju, slabost mišića, otežano disanje, otečenost, prekomerno slinjenje, spore ili nikakve reflekse i nefokusiran pogled. Međutim, starija deca nisu u opasnosti jer je njihov sistem za varenje zreo i mogu da se pobrinu za bakterije pre nego što nanesu štetu. Med se može jesti u umerenim količinama tokom trudnoće i dojenja, ali prvo se konsultujte sa svojim lekarom da biste bili sigurni da nema rizika od intolerancije na hranu i lekove.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*