Koje namirnice vam mogu pomoći da smršate ako imate problema sa štitnom žlezdom?

03/04/2020 10:15

Koje namirnice vam mogu pomoći da smršate ako imate problema sa štitnom žlezdom?

Hipotiroidizam ili Hašimotova bolest je stanje u kom štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, što utiče na metaboličke procese u telu.

Ova bolest se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Stručnjaci su ovu bolest doveli u vezu sa dizbalansom estrogena (ženskog hormona). 

Simptomi štitne žlezde

Simptomi hipotiroidizma su: osećaj umora i slabosti, netolerancija na hladnoću, grčevi i bolovi u mišićima, zatvor, povećanje telesne mase ili poteškoće da skinete kilograme, suva i gruba koža, opadanje kose, promukao glas, obilne menstruacije, povišen holesterol, depresija, smanjena mentalna aktivnost i problemi sa pamćenjem.

Ishrana

Da biste držali pod kontrolom hipotiroidizam, preporučuje se da koristite morsku so umesto obične. Morska so je bogata jodom i stimuliše organizam da proizvodi hormone štitne žlezde. Možete jesti i morske alge, koje takođe sadrže puno joda.

Takođe, jedite namirnice bogate kompleksom vitamina B, kao što su pivski kvasac, integralne žitarice, orahe, semenke itd.

Za dobro funkcionisanje štitne žlezde preporučuju se sledeći minerali: kalcijum, gvožđe, bakar, cink, magnezijum i selen.

Problemi sa štitnom žlezdom u pubertetu i menopauzi

Uočeno je da se hipotiroidizam kod žena najčešće javlja u pubertetu i menopauzi, onda kada je nivo estrogena najniži.

Žene mogu smanjiti verovatnoću od pojave ove bolesti uzimanjem prirodnih sredstava koja podstiču proizvodnju estrogena.

Stručnjaci predlažu korišćenje spiruline, koja se može koristiti i kod smanjenog i kod uvećanog lučenja hormona štitne žlezde.

03/04/2020 10:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments