Tipovi glavobolja i kako ih sprečiti

16/10/2017 09:26

Tipovi glavobolja i kako ih sprečiti

Polovina odraslih osoba barem jednom godišnje bori se sa užasnim bolovima u glavi, a ukoliko pravilno ustanovite koji je tip glavobolje u pitanju, naći ćete i najbolji način da pobedite bol.

Jedna strana glave- Migrena

Ukoliko je bol lokalizovan samo na jednoj strani glave (nebitno da li je leva ili desna u pitanju) i imate osećaj da vam glava pulsira, najverovatnije je u pitanju migrena. Postoji mnogo razloga zašto ova bol nastaje, a najčešće je toliko jaka, da ometa u svakodnevnim aktivnostima. Najbolji način da umirite glavobolju, jeste da legnete da se odmorite, kada bol počne. Ukoliko je pak migrena hronična, posavetujte se sa lekarom.

Bol na nekoliko delova glave- Tenziona glavobolja

U slučaju ovakvih glavobolja, obični lekovi protiv bolova pomažu, savetuju lekari. Takođe, napominju da kofein pojačava bol kada je tenziona glavobolja u pitanju.

Bol na licu- Sinusi

Ukoliko osećate pritisak kod očiju i na obrazima, moguće je da je u pitanju glavobolja izazvana upalom sinusa. Ova glavobolja rešava se lečenjem samih sinusa, uz lekarski pomoć.

Iznenadni bol svuda na glavi- Munjevita glavbobolja

Ove glavobolje su veoma intenzivne, traju nekoliko minuta i nisu nimalo bezazlene. Stoga, ukoliko imate ove “munjevite” glavobolje, obavezno idite kod doktora.

Iza očiju- Grupisana glavobolja

Osećaj kao da vas nešto bode iza očiju znak je takozvane grupisane glavobolje. Ovo je veoma ozbiljno zdravstveno stanje, a osobe koje pate od njega, osećaju neizdrživ bol i ne mogu da funkcionišu. Ova vrsta glavobolje naziva se još i “samoubilačka” jer je bol veoma snažan. Uglavnom prođe mnogo vremena dok se ne postavi prava dijagnoza, a lečenje uključuje i inhalaciju.

Bol na temenu ili čelu- Alergijska glavobolja

Sezonske alergije uglavnom su praćene glavoboljom, kijavicom i suzenjem iz očiju. Pored izbegavanja samih alergena, ova glavobolja leči se antihistaminima.

Probadajući bol u predelu slepoočnica- Avionska glavobolja

Ova vrsta glavobolje nastaje zbog promene pritiska, pa se zato naziva i avionskom. Pored toga što je osete osobe koje lete avionom, glavni okidači bola u slepoočnicama su stres i dehidratacija.

16/10/2017 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments