Šta činiti nakon ujeda insekta u prirodi?

03/08/2018 09:43

Šta činiti nakon ujeda insekta u prirodi?

Tokom letnjih meseci veći deo dana provodimo napolju, u prirodi, pa je tako i veći rizik od uboda pojedinih insekata koji mogu naneti ozbiljne povrede i izazvati zdravstvene neprijatnosti.

Evo šta treba da uradite u slučaju uboda insekta.

Hladna obloga

Na mestu ujeda pčele, ose ili stršljena odmah dolazi do otoka. Crvenilo i otok obuhvataju nekoliko centimetara oko uboda, ono pritiska nerve, a koža počinje da trne.

Stručnjaci preporučuju, kao prvu pomoć, hladnu oblogu uz parče leda. Ukoliko nemate kraj sebe led onda mesto ujeda ohladite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način sprečićete dalje oticanje i trnjenje kože.

Kako ubod može izazvati alergijsku reakciju, namažite neku mast na bazi kortikosteroida ili popijte antihistaminik. Za dodatnu terapiju obratite se lekaru.

Izvadite žaoku

Ukoliko vas ubode pčela, odmah izvadite žaoku, jer pčela ispušta veliku količinu otrova u kožu. Žaoku je najbolje ukloniti noktom ali vodite računa da prilikom vađenja ne pritisnete kesicu, jer tako rizikujete da se otrov izlije u kožu.

Opasniji od ujeda stršljena i ose je ujed pčele. Naime, ujed stršljena jeste bolniji, jer je njegova žaoka deblja i duža, pa tako dublje prodire u meso, međutim njegov otrov je manje toksičan u odnosu na pčelinji.

03/08/2018 09:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments