Upoznajte 10 najugroženijih vrsta biljaka i životinja na svetu

22/01/2023 09:56

Upoznajte 10 najugroženijih vrsta biljaka i životinja na svetu

Prošli vek nije bio nimalo blag prema prirodi, a dok ljudska populacija raste, raste i apetit ljudi za resursima i zemljom, što gura prirodni svet unazad.

Na žalost, ovaj trend se nastavlja i u 21. veku, a u poslednjih 40 godina procenjuje se da smo igubili polovinu divljeg sveta. Od insekata do riba, sisara i ptica, nijedna vrsta nije uspela da pobegnem od ove sudbine. Klasifikacija ugroženosti meri se brojnim faktorima kao što su broj individua ostalih na svetu, pretnje s kojima se susreću i sl.

U nastavku upoznajte 10 najugroženijih vrsta životinja i biljaka na svetu.

Hijacintna ara ( Anodorhynchus hyacinthinus)

Dosad, verovalo se da ovaj predivni plavi papagaj postoji samo u privatnim kolekcijama, te da oko 110 plavih ara postoji u zatočeništvu. Ipak, nade su se probudile kada je jedan papagaj viđen u divljini, u Brazilu, 2016. godine.

Javanski nosorog (Rhinoceros sondaicus sondaicus)

Nekada, ovaj nosorog živeo je širom južne Afrike, Bangladeša i istočne Jave. Danas, u nacionalnom parku Ujung Kulon u Javi, Indonezija, postoji svega 50 ovih nosoroga.

Vakita (Phocoena sinus)


Veruje se da postoji oko 30, ako ne i manje, preživelih delfina oko zaliva u Kaliforniji. Prošle godine naučnici su odustali od pokušaja da ih spasu, a godinama, niko ih zapravo nije ni video.

Encephalartos woodii

U južnoj Africi 1895. godine, postojalo je samo jedno drvo ove vrste u prirodi, a iskopano je i odnešeno u “zatočeništvo” kako bi se spasilo. Od tada, nije pronađeno niti jedno drugo stablo, što znači da je e. woodii izumro u prirodi, a da su svi njegovi “potomci” klonovi originala, uzgajani uz pomoć botaničara i svi su muški.

Sovašica (Aegotheles savesi)

Ova vrsta ptice nije viđena u divljini dve decenija, pa je vrlo moguće da je već izumrla. Jedino gde danas možemo da vidimo ovu pticu jeste u zatočeništvu u Novoj Kaledoniji, gde ih ima oko 50.

Cyprinodon diabolis

Cela populacija ovih riba živi u jednom bazenu u Dolini Smrti u Nevadi, SAD. One žive u pećini nazvanoj Đavolja rupa, dugačkoj 22 m i širokoj 3.5 m. Prema poslednjem brojanju, ovde ih živi oko 115.

Dryococelus australis

Populacija koja živi u zarobljeništvu broji nekoliko desetina, a u prirodi, nestali su nakon rasta populacije pacova na ostrvu Lor Haj u Tasmanovom moru. Nedavno, u prirodi su viđeni na jednoj od plaža.

Nilssonia nigricans

Veoma dugo, verovalo se da ove kornjače postoje samo u jezercetu jednog hrama u Bangladešu, a nedavno, pronađena je mala populacija i u divljini.

Barbari lav (Panthera leo leo)

Šezdesetih godina verovalo se da su svi barbari lavovi nestali, ostali su pretpostavljali da će biti spašeni, jer je nekoliko jedinki imao sultan Maroka. Danas, samo je nekoliko njih živo, u zarobljeništvu, dok u prirodi ne postoje.

Foto: Wikimedia Commons, USFWS

22/01/2023 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments