Ovih 6 mirisa nas čine srećnijima!

02/10/2017 09:45

Ovih 6 mirisa nas čine srećnijima!

Istraživanja su pokazala da određeni mirisi  čine ljude pozitivnijima.

Pored toga što mirisi mogu da prizovu sećanja, naučnici su pokazali da različiti miomirisi utiču na ljudski organizam i ponašanje. Dok neki umanjuju apetit ili ga pak povećavaju, postoje i oni mirisi koji nas čine srećnijima. U nastavku otkrijte koji su to mirisi.

Citrusi

Mirisi ovih voćki utiču na povećanje energije i razbuđuju organizam. Takođe, miris limuna uklanja nesanicu, ali i stres.

Krema za sunčanje

Naravno, mirisi raznoraznih krema za sunčanje utiču na poboljšanje raspoloženja, jer nam vraćaju uspomene sa letovanja i podsećaju na more.

Sveže pokošena trava

Australijski istraživači pokazali su da hemikalija u sveže pokošenoj travi ima opuštajući efekat na organizam. Ovaj miris je toliko jak i deluje pozitivno na ljudski organizam, da je povezivan i s sprečavanjem demencije u starosti.

Miris cveća

Dokazano je da lavanda umanjuje stres, a utiče i na lečenje nesanice i depresije. Takođe, i miris jasmina poboljšava raspoloženje.

Ruzmarin

Miris ove biljke utiče na funkciju mozga i jača koncentraciju i memoriju.

Pepermint

Studije su pokazale da su sportisti koji su pre treninga mirisali pepermint, imali bolje rezultate u svojim sportskim disciplinama. Takođe, pepermint stimuliše i telo i duh i umanjuje anksioznost.

02/10/2017 09:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments