Kako da usporite proces starenja?

29/05/2022 11:37

Kako da usporite proces starenja?

Rumunski lekar, Ovidiu Božor ima 92 godine i aktivniji je od mnogih mladih osoba. Ovaj akademik je doktor farmacije i fitoterapeut. 

On smatra da možemo živeti duže i bolje promenom navika u ishrani i korišćenjem prirodnih lekova. Fenomen starenja se može usporiti ako hranite svoj organizam nukleinskim kiselinama, odnosno dezoksiribonukleinskom i ribonukleinskom kiselinom. Ove kiseline imaju kapacitet da obnove ćelije.

Istraživanja su pokazala da ljudska ćelija umire i obnavlja se na godinu ipo do dve. Ipak, u procesu starenja, kapacitet novih ćelija se oštećuje postepeno. Ono što ih može ojačati su nukleinske kiseline. Možemo ih naći u pšeničnim klicama, integralnom hlebu, morskim algama, zobenoj kaši, pečurkama, povrću, jabukama, voćnim sokovima, jajima i mlečnim proizvodima.

Izbegavajte meso

Ako se pitate kakvo mesto zauzima meso u ovakvoj ishrani, po mišljenju fitoterapeuta, ovu namirnicu treba izbegavati. Idealna hrana za osobe u godinama treba da sadrži 60% integralnih žitarica, 30% povrća, voće i semenke i samo 10% hrane životinjskog porekla, odnosno jaja, mleka i mesa. Ovaj način ishrane treba da usvoje svi koji imaju preko 40 godina.

Pravilo 8-8-8

Dugovečnost nema veze samo sa ishranom, bitan je i rad, ali i san. Dnevno treba spavati 8 sati, 8 sati raditi i imati osam sati aktivnog odmora. Ako osećate umor, ispružite se na krevetu, uradite nekoliko vežbi joge i odspavajte malo. 

Ovidiu Božor ne veruje u smrt. On smatra da je naša duša večna, pa se ne plaši smrti, ali se trudi da što kvalitetnije odživi ovaj život i da ga što više produži.

29/05/2022 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments