Dan kada je svet ostao bez četiri velika umetnika

29/12/2014 11:39

Dan kada je svet ostao bez četiri velika umetnika

Na isti dan u razmaku od 51 godine, 25. decembra, svet je ostao bez četiri umetnika koji predstavljaju ikone u različitim sferama umetnosti.

Charlie_Chaplin

Čarli Čaplin

Čarli Čaplin (1889-1977), britansko-američki filmski glumac, scenarista, režiser i producent, kao jedan od najvećih umetnika u istoriji filma, kreator je lika simpatične skitnice koji ga je i proslavio i načionio ga prvom filmskom zvezdom.

 

Čaplin je u Ameriku otišao 1910. godine i tamo snimio svoja prva dva nema filma koji nose nazive “Keystone Was Making a Living” i “Kid Auto Races at Venice”. Veliki uspeh tridesetih godina doneli su mu filmovi “Mali lutalica” i “Zlatna groznica”.

On je prvi smimio film sa muzikom i zvični efektima (1931. godine), a nakon toga je komponovo muziku za mnoge stare, neme filmove.

Nakon 1945. godine filmovi koje je Čaplin snimao bili su najčešće sa političkim temama koje su bile obrađene na satiričan način. Talas takvih filmova pokrenut je 1937. godine kada je snimio film “Veliki diktator” gde je ismejao Hitlera i Musolinija.

Svojim filmovima Čarli Čaplin je “zaradio” zabranu odlaska u Ameriku jer je imevao i američke političare. “Kralj Njujorka” bio je zabranjen u SAD-u više od 15 godina.

Njegovo stvaralaštvo čini 75 kratkih i dugometražnih filmova čime je 1972. godine zaluženo dobio Oskara za životno delo, a tri godine kasnije od kraljice Elizabete druge dobio je čin viteza, kao jedan od najzaslužnijih građana Velike Britanije.

Čaplinov privatni život bio je veoma buran. Imao je puno ljubavnih afera, a iz četiri braka (supruge su mu bile po više od 30 godina mlađe od njega) imao je desetoro dece.

čarli-čaplin

Lik koji ga je proslavio – Čarli Čaplin kao skitnica

joan-miro

Huan Miro, španski slikar i vajar

Huan Miro (1893-1983), španski slikar i vajar, zasluženo je na mestu jednog od najvećih umetnika nadrealista. Njegov stil zasnovan je na spontanom registrovanju formi koje evociraju podsvesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja, a njegova slikarska sredstva su crtež i mrlja. Najveća inspiracija bila mu je noć, mesec, zvezde i žene.

Miro se školovao u Barseloni, dok je u prestonici Francuske stvorio svoja najveća dela. Učestvovao je u Španskom ratu na strani revolucionara, a u tom periodu je uradio i seriju plakata. Za vreme Drugog svetskog rata bio je u Barseloni, a duboku starost dočekao je na Majorci.

Pored toga što je bio slikar i vajar, Miro je bio talentovan pesnik, keramičar, a njegovi kostimi bili su deo Ruskog baleta.

huan-miro-slika

Nadrealizam Huana Miroa

 

Din Martin (1917-1955) bio je američki pevač i zabavljač. Svoju početnu slavu stekao je sa Džerijem Luisom sa kojim je snimio 18 filmova.

Lewis_and_Martin

Din Martin i Džeri Luis

din-martin

Din Martin – ikona pop muzike 50-tih i 60-tih godina 20. veka

Tokom svoje glumačke karijere tumačio je likove u vestern i kriminalističkim filmovima – “Artisti i modeli”, “Holivud ili propast”, “Rio Bravo”, “Četvoro za Teksas”…

Kao ikona popularne muzike pedesetih i šezdesetih godina, Din Marin – glumac i komičar, ostao je poznat i po pesmama koje su bile (i ostale) hitovi – “Memorioes Are Made Of This”, “That’s Amore”, “Everybody Loves Somebody”, “Mambo Italiano”, “Sway”, “Volare” i “i Ain’t That A Kick In The Head?!.

 

JAMES BROWN

Džejms Braun – najuspešniji soul i bluz pevač

Džejms Braun (1933-2006), sa svojih 98 hitova za 40 godina karijere jedan je od najuspešnijih pevača soula i bluza. On je postavio rekord jer su se svi ti njegovi hitovi našli na “Bilbord Top 40” listi, što niko drugi nije uspeo.

Od 98 hitova na Bilbordovoj listi, čak 17 je bilo broj jedan, ali to su uspeli da nadmaše Stivi Vonder i Luis Džordan, a Areta Frenklin je uspela da dostigne taj isti broj – od 17 broj jedan hitova.

Džejms Braun jedan je od uticajnijih ličnosti u popularnoj muzici 20. veka, a prepoznatljiv način pevanja i neponovljiv ples svrstali su ga, pored Elvisa Prislija i Boba Dilana u najbitnije pojave muzičke industrije SAD u drugoj polovini 20. veka.

29/12/2014 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments