Uočen najveći talas južne hemisfere

14/05/2018 12:13

Uočen najveći talas južne hemisfere

Naučnici ustanovili najveći talas južne hemisfere, pomoću specijalizovane bove za prikupljanje podataka. Naime, u toku snežne oluje nad Južnim polarnim okeanom, velikom vodenom masom u blizini Antarktika.

Talas koji su naučnici snimili, visok je 23,8 metara.

Kako su otkriveni veliki talasi?

Posebna bova za prikupljanje različitih podataka, otkrila je talas u blizini ostrva Kembel, oko 700 kilometara južno od Novog Zelanda. Tom Durant, okeanograf novozelandskog savetodavnog tela za okeanografiju “MetOcean Solutions”, naveo je da je prethodni talas dostizao visinu 22,03 metra i da je zabeležen 2012. godine.

Pogledajte i: Kako je erupcija vulkana dovela do nastanka ostrva?

Po dosadašnjim saznanjima, u pitanju je najveći talas koji je ikada uočen u južnoj hemisferi, a iz “MetOcean Solutions” navode i da je Južni okean poput mašine za generiranje velikih talasa.

Pogledajte i: Velika tropska oluja-Uragan

Vrlo je moguće, odnosno naučnici pretpostavljaju da je u pitanju više talasa, ne samo jedan, koji su dostizali visinu i do 25 metara, poput jedne osmospratnice, ali kako je bova programirana da se uključi na svaka tri sata, po dvadeset minuta, evidentiran je samo jedan. Bova funkcioniše na ovakav način zbog uštede baterije.

Najveći talas koji je zabeležen nastao je nakon potresa na Aljasci, 1958. godine. Usled potresa došlo je do stvaranja cunamija, koji je prouzrokovao velike talase u zalivu Lituja, a prema podacima talas je bio visok 30,5 metara.

14/05/2018 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments