Ko su Korovaje?

20/09/2022 10:56

Ko su Korovaje?

Korovaje su domorci indonežanske oblasti Papua.

Oni su poznati kao narod Kolufo, žive neobičnim životom, duboko u prašumi.

Misteriozno pleme

Korovaje su javnosti postale poznate nakon što je objavljena vest o tome da žive u kućicama napravljenim na krošnjama.

Pleme broji oko tri hiljade ljudi, a do 1970. godine, bili su potpuno nesvesni da osim njih postoje i drugi ljudi na planeti. Pre nekoliko godina, pridružili su im se i hrišćanski misionari, a naučnici smatraju da je to uticalo na to da ređe sprovode svoje kanibalističke rituale.

Ipak, kanibalizam, odnosno njihovi običaji vezani za njega, nisu u potpunosti zamrli. Početkom 21. veka, objavljen je dokumentarac u kojem je otkriveno da Korovaje i dalje konzumiraju ljudsko meso.

Prema pravilima plemena, ukoliko se neko sumnjiči da je prikriveni čarobnjak ili khakhua, sudi mu se, a u slučaju da se utvrdi da jeste čarobnjak, osuđenika čeka mučenje, ubistvo i na kraju se pleme služi njegovima ostacima. Postoje i određeni navodi prema kojima Korovaji jedu isključivo mozak i to vruć, dok deca i trudnice ne konzumiraju ljudsko meso.

Takođe, zanimljiv je i njihov način gradnje. Oni grade kućice na stablima visokim između osam i dvanaest metara, jer veruju da tlo pripada duhovima koji se njime najčešće kreću noću.

Imaju snažna uverenja, pa tako u jednoj kući ostaju pet godina, osim ako neki član porodice premine u njoj. U tom slučaju se odmah sele.

Za muškarce je karakteristično da se bave lovom, pa tako izrađuju zamke za životinje, dok žene prave brašno od obrađene piljevine.

Društvo im je podeljeno u klanove, koje čini nekoliko porodica.

Poslednjih godina, Korovaji se sve češće odriču svojih tradicija, pa tako silaze u okolna sela i prihvataju tekovine zapadne civilizacije. Ipak, veliki deo plemena i dalje posmatra svet iz svojih uzdignutih domova i pridržava se pravila koja su utvrdili njihovi preci.

FOTO:www.express.co.uk

20/09/2022 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments