Kako su dinosaurusi čuvali jaja?

12/05/2023 10:39

Kako su dinosaurusi čuvali jaja?

Međunarodni tim naučnika iz Azije i severne Amerike, sproveo je istraživanje o dinosaurusima kao roditeljima. Naime, naučnici su pokušali da istraže načine na koje su dinosaurusi sedeli na jajima i kako su se mladi izlegali, kada su odrasli diosaurusi težili i više 1.500 kilograma?

Naučnici već duži period pokušavaju da otkriju nove informacije o odnosu dinosaurusa prema mladima, ali je zbog manjka fosila to često problem. Nedavno je otkrivena inkubacija oviraptorosaura.

Kako su ležali na jajima sa tolikom kilažom?

Stručnjaci nakon sprovedenog istraživanja izneli su teoriju prema kojoj je ova vrsta dinosaurusa slagala jaja oko šupljine u sredini gnezda. Navodno je šupljina ta koja je nosila težinu roditelja i na taj način im omogućavala da greju gnezdo i štite potomke od mogućih opasnosti.

Kako su otkriveni fosili pokazali da je u pitanju pernati predak ptica, oviraptorosaur, naučnici su ustanovili da se radi o periodu krede, i da su fosili stari oko 67 miliona godina.

U pitanju je zanimljiva grupa dinosaurusa, koju karakteriše okoštala kresta i dug rep. Analizirano je preko 40 gnezda, njihova veličina i oblik, širom Kine i Mongolije, kako bi se otkrilo kako su dinosaurusi grejali i čuvali jaja. Prečnik gnezda iznosio je oko 35 centimetara, kod manjih vrsta, dok je kod većih vrsta dostizao prečnik i do 330 centimetara.

Pojedina istraživanja pokazuju da su jaja bila plavo-zelena i da su jaja pripadnika najvećih vrsta težila i više od šest kilograma.

Nakon sprovedenog istraživanja, zaključeno je da su manje vrste oviraptorosaura, najverovatnije, ležale na jajima, koja su u slojevima bila poređena, jedno na drugo.

Iz Prirodnjačkog muzeja u Severnoj Karolini, naveli su da je ovaj način čuvanja jaja u isto vreme, jednostavan i elegantan. Naime, gnezda su pokazala način na koji su ova bića evoluirala, kako su prilagodila ponašanje, da bi na taj način štitila i grejala jaja, bez rizika da ih razbiju ogromnim i teški telima.

12/05/2023 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments