Kakvi su to neboderi Kuenke?

15/05/2018 13:46

Kakvi su to neboderi Kuenke?

Da li ste čuli za nebodere Kuenke? U pitanju su srednjevekovni neboderi, koji su smešteni na ivicama litice, a pružaju pogleda na špansko predgrađe.

Srednjevekovni grad Kuenka smešten je na strmim liticama, na 170 kilometara istočno od Madrida, sa pogledom na klisuru reka Hukar i Huekar.

U pitanju je grad koji predstavlja dobro očuvano srednjevekovno utvrđenje. Sagrađeno je u VIII veku, od strane Mavara, a njime su vladali muslimanski i hrišćanski vladari. Alfonso VIII od Kastilje osvojio ga je u XII veku. Poluostrvski rat koji se odigrao početkom 1.800 godine, delimično ga je uništio.

Kuenka se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1996. godine.

Neboder iz srednjeg veka

Ovaj neboder čine kula, dva kamena bloka i svod koji je ostao od zidova utvrđenja. Vekove i uništenja preživele su mnoge značajne zgrade, uključujući prvu špansku gotsku katedralu Basílica de Nuestra Señora de Gracia i ostaci arapske tvrđave El Kastiljo.

Kako je zbog veličine i širine utvrđenja ostalo malo prostora za širenje samo gradića, stanovnici Kuenke morali su da prave tanke zidove, a visoke zgrade širom San Martina, kako bi se smestila velika populacija.

Kako su neboderi izgrađeni i dalje je nepoznata, ali stručnjaci navode da datiraju do sredine srednjeg veka, naime u tom preiodu su izgrađeni. Ukoliko su ovi podaci tačni, to smešta ove nebodere iz Kuenke na prvo mesto liste najstarijih nebodera na svetu.

Kuće koje su rasprostranjene na ovom području su raznolike, a najveća razlika primetna, je u visini zdanja. Naime, arhitekte su prilagodile izgradnju kuća talasastom pejzažu i brdovitom području. Neke kuće su visoke do pet spratova, dok su drguge visoke između 10 i 12 spratova.

Najpoznatiji i najneverovatniji neboderi Kuenke su “viseće kuće”, a njihovi drveni balkoni urađeni su tako , da izgledaju kao da vise iznad reke Huekar. Viseće kuće nisu obnovljene, te su zadržale originalne elemente. Za turiste su otvorene tri kuće, a u jednoj od njih nalazi se i Muzej španske apstraktne umetnosti.

Grad Kuenka nalazi se u španskoj autonomnoj zajednici Kastilja La Manča. Ovo utvrđenje opisano je i u romanu čuvenog Migela de Servantesa “Don Kihot”.

15/05/2018 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments