Zašto je kriv toranj u Pizi?

14/05/2018 10:08

Zašto je kriv toranj u Pizi?

Jedna od najpoznatijih svetskih građevina svakako je krivi toranj u Pizi. Ovaj krivi toranj zapravo je zvonik katedrale, koji predstavlja najposećeniju turističku atrakciju u Pizi.

Izgradnja tornja započela je 1173. godine, ali je toranj završen tek 1350 godine. Naime, u toku uzgradnje tornja došlo je do poniranja zemljišta, usled mekog tla i slabo udarenih temelja. U pitanju je močvarno područje, prepuno gline. Na samo tri metra dubine iskopani su temelji, što predstavlja veliku grešku u startu, te je ovo jedan od glavnih razloga zašto je toranj danas kriv.

Poznati arhitekta Borneo, uspeo je da izgradi samo tri sprata, u toku 12 godina. Njegov započeti projekat, završio je arhitekta Guljeljmo de Instrika. Krivi toranj u Pizi danas broji 12 spratova i pod zaštitom je UNESCA.

Krivi toranj kroz istoriju

Da se toranj u Pizi izgradi, trebalo je skoro 200 godina. Izgradnja je obustavljena tri puta, i to dva puta usled rata, i tada je prekid potrajao 100 godina.

U toku Drugog svetskog rata, Nemci su dobili naređenje da sruše sve građevine koje su pružale dobru lokaciju za snajperiste. Toranj se nalazio na ovoj nemačkoj listi za odstrel, ali je napad, na sreću odložen.

Toranj u Pizi visok je 55,86 metar, “teži” oko 14 hiljada tona, dok nagib iznosi 5,5 %. Od kako je izgrađen toranj se, u proseku, jednom godišnje nagne za milimetar.

Kada je toranj zbog prevelike iskrivljenosti počeo da ugrožava bezbesnost stanovništva i turista, vlasti su odlučile da ga zatvore, 1990. godine. Kako je u pitanju jedna od velikih evropskih, istorijskih atrakcija, odmah je započeto renoviranje. Arhitekta Mikele Jamiolkovski, sa svojim timom uspeo je da vrati toranj u položaj koji je imao 1838. godine. Akcija spašavanja tornja trajala je deset godina, a koštala je oko pedeset miliona nemačkih maraka. Toranj je za turiste ponovo otvoren 2001. godine.

Razmatrano je potpuno ispravljanje tornja, koje bi trajalo godinama, jer je greška napravljena u samom startu izgradnje, u samom temelju. Ali, ukoliko dođe do ispravljanja tornja, ono više neće predstavljati atrakciju, niti će privlačiti turiste, bar ne u tolikoj meri. Građani Pize protive se ovakvom predlogu.

U planu je i izradnja i krivog tornja od čelika i stakla, koji će se korisiti isključivo kao poslovni prostor, a procenjuje se da će troškovi izgradnje ovakvog tornja iznositi oko pedeset miliona eura.

14/05/2018 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments