Povećala se populacija vukova u Evropi!

16/01/2018 13:26

Povećala se populacija vukova u Evropi!

Nakon više od 100 godina, vukovi su viđeni u šumama Belgije, što znači da su se vukovi vratili u svaku kontinentalnu evropsku zemlju.

Nakon decenijskog gonjenja ove životinje, populacija vukova se drastično smanjivala. Ipak, vest da je viđen vuk u belgijskim šumama, blizu Beringena, govori o tome da se ovaj predator vratio na sve kopnene evropske zemlje.

Vuk u Evorpi više nije ugrožen

Tim istraživača pratio je ovog usamljenog vuka sve do nemačko- holandske granice, a od tada, životinja je lutala severom, između belgijskih i danskih provincija, pre nego što je viđena blizu Berningena.

Ovo je prvi zvanični dokaz o postojanju vuka na ovim prostorima u poslednjem veku. Vukovi su u poslednjih nekoliko hiljada godina ubijani i gonjeni, dok nisu proterani do udaljenih delova Poljske i Karpata. U poslednje vreme ipak, izgleda da vukovi uzvraćaju udarac Evropi i da se polako populacija uvećava.

Ova činjenica samo potvrđuje rezultate jedne studije iz 2011. da neke životinje mogu da povrate svoj status skoro izumrlih sasvim prirodno. U ove superživotinje spadaju mrki medved, sivi vuk, zlatni šakal, obični ris i vrsta kune-žderavac.

Uprkos nastoanjima pojedinih ljudi iz ruralnih delova Evrope da se vuk istrebi, zbog štete koju nanosi, prevashodno kada je stoka u pitanju, ovi predatori našli su način da povrate bioraznolikost i zdrav ekosistem, koji je uništavan već hiljadama godina.

 

 

16/01/2018 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments