Najveći pauk na svetu

27/04/2023 14:56

Najveći pauk na svetu

Da li ste znali da postoji vrsta pauka koja je veća i strašnija od svih ostalih? Dobro ste pročitali, u pitanju je Golijat tarantula. 

Ova vrsta tarantule naseljava samo kišne šume Južne Amerike.

Dostižu veličinu tanjira

Golijat tarantula može da dostigne raspon nogu do 30 centimetara, težinu oko 170 grama i dužinu tela oko 12 centimetara. Iako izgleda jezivo, golijat tarantula je pitom.

Ženke mogu da žive duže 

Ženka Golijata živi od 10 do 15 godina, ponekad i do 25 godina, dok mužijak živi samo od tri do šest godina.

Borba za ženku

Mužjake privlače miris i hemikalije koje ženka ispušta. Ukoliko se desi da se na jednom mestu nađe nekoliko mužjaka, doći će do agresivne borbe, kako bi se parili sa ženkom. Ženka donosi konačnu odluku i prilično je izbirljiva. Za mužijake je karakteristično da uginu nekoliko meseci nakon parenja.

Pripadaju porodici Tarantula

Golijati spadaju u porodicu Theraphosa blondi i pripadaju klasi paukolikih zglavkara, migalomorfi i familiji tarantula. U pitanju su veće tarantule, prekrivene dlakama.

 200 jajašca odjednom

Ženke Golijata mogu da izlegu i do 200 jajašca odjednom. Osam nedelja nakon parenja stižu mladunci.

Bodljikavim dlačicama protiv neprijatelja

Pauci Golijati “ispaljuju” sitne bodljikave dlake kada se osete ugroženo. Njihove dlačice mogu iziritirati kožu i napraviti veliki problem ukoliko dođu u dodir sa očima, nosom i ušima.

Bezopasni su 

Golijat tarantula napada isključivo kada se oseti ugroženo. Vole da budu sami.

Jedu crve

Golijat ima nadimak, “jedač ptica”, iako se njihova ishrana bazira na ptičijem mesu, često jedu i crve, guštere, žabe, a ponekad i zmije.

Loše čulo vida

Pauci Golijati nemaju dobar vid. Oni umesto vida koriste vibracije koje osećaju kroz zemlju. Ukoliko osete vibraciju, opipaće plen i ubrizgaće mu otrov.

Nova vrsta otkrivena 2017. godine

Naučnici su tokom istraživanja u Peruu otkrili tri nove vrste pauka Golijata.

Mogu da regenerišu svoje udove

Golijat je sposoban da proizvodi novu kožu, kao i da regeneriše udove. Proces traje nekoliko sati. Nakon što poveća pritisak tečnosti u svom telu kako bi izbacio mrtav ud, ponovo pumpa tečnost dok ne nastane čvrst ud.

27/04/2023 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments