Životinje koje su promenile istoriju

05/05/2022 11:24

Životinje koje su promenile istoriju

Nisu svi pioniri u različitim oblastima hodali na dve noge. Mnogi naši krzneni i pernati prijatelji pomogli su da se život na planeti promeni.

Životinje su uz ljude odvajkada, pa ne čudi zašto su nam najčešće one od najveće pomoći. U nastavku saznajte koje su to životinje i na koji način promenile tok istorije.

Životinje koje će ostati upamćene

Ovca Doli

Davne 1996. 5. jula, rođena je ovčica Doli, prvi klonirani sisar u istoriji. Njeno rođenje pokazalo je da je moguće klonirati živo biće iz odrasle ćelije i neoplođene jajne ćelije. Kasnije, klonirane su svinje, jeleni, konji i bikovi.

Šer Ami

Ovaj golub, čije ime u prevodu sa francuskog na srpski znači “dragi prijatelj” bio je istinski heroj Prvog svetskog rata. Naime, tokom ratovanja, on je radio na strani SD i preneo je čak 12 poruka. Pomogao je francuskim vojnicima, a ta to je dobio i orden hrabrosti.

Dejvid Sivobradi (Grejbird)

Sve do 1960. godine, naučnici su verovali da samo ljudi imaju sposobnost da prave i koriste oruđe. Međutim, 4. novembra te godine, Džejn Gudol posmatrala je šimpanzu koji se zvao Dejvid Sivobradi kako koristi stabljiku trave da izvuče termite iz rupe. Tako je ova šimpanza otkrila naučnicima da i druge životinje koriste oruđe kako bi se snašle u prirodi.

Lavica Elsa

Džordž Adamson i njegova supruga Džoj 1956. godine usvojili su mladunče lava kojeg su nazvali Elsa. Godinama, Adamsonovi su brinuli o Elsi u svom domu u Africi, učeći je da lovi samostalno i razvijali su njene veštine kako bi se snašla u divljini. Konačno, par je pusti Elsu i ona je, začudo, preživela. Četiri godine kasnije, Džoj je napisala knjigu “Rođena slobodna” u kojoj je opisala Elsin život, a šest godina kasnije snimljen je i film zahvaljujući kojem se ispromovisao trend da životinje treba da žive slobodno, u divljini.

Pas Balto

Doktori na Aljasci su se 1925. godine našli u smrtonosnoj dilemi. Naime, zavladala je epidemije difterije, a jedini lek nalazio se u Sijetlu. Doktori i osoblje nisu mogli da dođu do leka avionom, pa su pustili nekoliko sanki sa psima kako bi transportovali lek. Jedan tim pasa predvodio je Balto, haski, koji je trčao kroz mećavu celu noć ne bi li dostavio lek. I uspeo je u tome!

Pas Smouki

Ovaj pas, rase jorkški terijer, je postao pravi ratni heroj. Naime, tokom Drugog svetskog rata, američki vojnici su bili napadnuti na Filipinima. Jedino su mogli da komuniciraju preko telefona. Zato je Smouki priskočila u pomoć. Ona je spasila 250 ljudi.

05/05/2022 11:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments