Luiza Mej Alkot – rođena na današnji dan

29/11/2016 09:29

Luiza Mej Alkot – rođena na današnji dan

Na današnji dan, 29. novembra 1832. godine u Džordžtaunu (Pensilvanija) rođena je američka književnica Luiza Mej Alkot.

Još u ranom detinjstvu zainteresovala se za književnost, pogotovo zato što je bila okružena piscima – Ralfom Voldom Emersonom i Henrijem Dejvidom Toroom koji su bili kućni prijatelji njene porodice. Uz njih je započela školovanje neformalno, pod nadzorom svog oca Amosa Bronsona Alkota.

Kako bi pomogla svojoj porodici u finansijskom smislu do svoje 18. godine radila je kao sluškinja i učiteljica u Bostonu i Konkordu, a kada je izbio Američki građanski rat – 1862. godine – otišla je u Vašington gde je radila kao medicinska sestra.

Ovako je Google obeležio dan rođenja slavne američke književnice

Ovako je Google obeležio dan rođenja slavne američke književnice

Svoja dela je počela da objavljuje pod različitim pseudonimima, pa je tako kao Flora Ferfild objavljivala pesme, kratke priče, trilere i priče za decu, dok je kao A. M. Bernard objavila melodrame koje su izvedene u pozorištima u Bostonu.

Kada je odlučila da se posveti pisanju počela je da koristi svoje pravo ime, a nakon objavljivanja dela “Devojčice” postala je finansijski nezavisna, što joj je omogućilo da se profesionalno bavi pisanjem. Već krajem 19. veka postala je američki romanopisac sa najprodavanijim delima.

Među njenim najpoznatijim i najpopularnijim delima nalaze se: “Devojčice”, “Devojčice rastu”, “Dečaci”, “Deca gospođe Džo”, “Posao”, “Savremen Mefistofeles”.

Preminula je u Bostonu 6. marta 1888. godine.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

29/11/2016 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments